NavMenu

Pavgord najavljuje restauraciju Vanekovog mlina u Bijeljini

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2021. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber)
Vanekov mlin u Bijeljini koji je proglašena nacionalnim spomenikom biće restauriran, najavio je sadašnji vlasnik objekta firma Pavgord.

- S obzirom na značaj koji Vanekov mlin ima, Pavgord će kao investitor koji poštuje sve zakone i propise, sanirati mlin i vratiti ga u stanje koje je prikladno za nacionalni spomenik, a ostatak parcele će se iskoristiti za stambeno poslovni kompleks - rekao je Srni pravni zastupnik Pavgorda Miloš Stevanović, a prenosi portal Bijeljina.org.

Pri tome će se, kaže, prilikom davanja arhitektonskog idejnog rješenja posebno voditi računa o svim zakonima, da se dobije saglasnost nadležnih institucija za dalju gradnju oko mlina, koji će biti restauriran i ostaće kao nacionalni spomenik. Stevanović je naveo da je Pavgord firma koja je kupila dugove koji su ranije postojali vezano za Bobar banku, a jedan od tih dugova obuhvatao je i hipotekom opterećen Vanekov mlin. Ovaj objekat danas je ruina.

Vanekov mlin u Bijeljini uvršten je na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH na prijedlog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, a nacionalnim spomenikom BiH proglašen ovog januara pod nazivom "Mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Vanekov mlin u Bijeljini", rekla je Srni Milijana Okilj, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Vanekov mlin izgrađen je 1888. godine u današnjoj Ulici Srpske dobrovoljačke garde, a u to vrijeme Novoselskoj cesti, sa lijeve strane puta koji iz Bijeljine vodi prema Popovima i Novom Selu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Finansije

Savez sindikata RS: Utvrditi novi sistem plata

Savez sindikata Republike Srpske dostaviće poslije prvomajskih praznika Vladi Srpske prijedlog za utvrđivanje novog sistema plata u Republici čijim bi usvajanjem, kako navode, bio načinjen prvi korak u vrednovanju rada. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je na tom dokumentu rađeno dvije godine, te da su izvršena određena istraživanja tržišta rada i uslova za rad zaposlenih. - Angažovali smo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.