NavMenu

Struja iz RiTE Ugljevika poskupljuje za 15%

Izvor: Capital Utorak, 08.12.2020. 10:48
Komentari
Podeli
Struja koju proizvodi Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik u buduće će biti skuplja za oko 15%, saznaje portal Capital.

Naime, Regulatorna komisija za energetiku (RERS) Republike Srpske je kroz tarifni postupak odobrila najvećem državnom proizvođaču električne energije novu cijenu od 0,0869 KM po proizvedenom kilovat času, što je za oko jedan fening više u odnosu na staru cijenu od 0,0736 KM po kilovatu.

Kada se nova cijena pomnoži sa godišnjom proizvodnjom, RiTE će ostvarivati prihode od 141,8 mil KM, što je za oko 17 miliona više nego ranije, pokazuju prve procjene.

Inače, zahtjev RiTE-a nije u potpunosti ispunjen, s obzirom da su tražili da se prosječna cijena na pragu elektrane po kilovat času poveća za 1,78 feninga, na 0,0914 KM.

Svoje zahtjeve temelje na tome da je pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova vrijedno 216 mil KM, a samo troškovi održavanja na godišnjem nivou premašuju 15 mil KM.

Takođe, otvoren je i površinski kop Ugljevik Istok 1 gdje su uslovi eksploatacije složeni, a otkrivka značajno veća.

Postrojenje za odsumporavanje troši dodatnu električnu energiju, a sa druge strane zbog lošijeg kvaliteta uglja u postojećem kopu smanjena je i planirana godišnja proizvodnja struje za oko 10%.

- Uz domaćinsko poslovanje sa uvećanom cijenom od jednog feninga, RITE Ugljevik može solidno poslovati - smatra Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a.

Inače, nova cijena može, ali i ne mora da znači da će u Srpskoj doći do poskupljenja struje za krajnje potrošače. Naime, novu razliku u cijeni RiTE Ugljeviku bi trebala da nadomjesti Elektroprivreda RS kroz njihove međusobne ekonomske odnose.

Međutim, ERS definitivno nema kapacitet da sama iznese to poskupljenje, pa je jasno kako će nova cijena struje iz Ugljevika fakturisati kupcima.

Prvi na redu su privrednici za koje se spremaju novi ugovori o snabdijevanju sa uvećanom cijenom struje za 7%. Oko nove cijene pregovori se vode već duže vrijeme ali je poskupljenje neupitno, odnosno samo je ostalo nejasno u kojem obimu će doći do poskupljenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.