Izvor: Nezavisne novine | Petak, 04.12.2020.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela gradnja prve vjetroelektrane u RS vrijedne 130 mil KM - VE Grebak na mreži do kraja 2022.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ekapija.com)
Na području opštine Nevesinje u petak, 4. decembra, je počela izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj - Vjetroelektrane Grebak u koju će investitori iz Njemačke uložiti 130 mil KM i koja je najveća na području BiH.

Početak radova ozvaničili su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, izvršni direktor Vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić.

Vjetroelektrana će biti snage 6,6 megavata i godišnje proizvoditi oko 180 gigavat-časova i bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj, odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Đokić je istakao da je još prije četiri godine, kada su se pojavili njemački investitori zaintersovani da na ovoj lokaciji grade vjetropark, prepoznao važnost ovog projekta koji može obogatiti privredu Republike Srpske, te da je bio istarajan da se projekat počne realizovati.

On je napomenuo da će u izgradnju Vjetroelektrane Grebak biti uključena i domaća preduzeća, a biće zaposlen i značajan broj ljudi.

Ministar energetike i rudarstva Srpske naglasio je da postoje planovi za izgradnju i drugih vjetroparkova na području Republike Srpske, a prvi koji je moguće graditi je Vjetropark Hrgud na području opštine Berkovići, kao i Vjetropark Trusina na području Nevesinja.

Izvršni direktor Vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara zahvalio je opštini Nevesinje i Ministarstvu energetike i Vladi Republike Srspke koji su imali veliko razumjevanje i profesionalan odnos prema investitorima.

- Radi se o velikom projektu. Vjetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i imaće godišnju proizvodnju oko 180 gigavat sati. Pojedinačno turbine su 6,6 megavata i najsavremenije koje se počinju proizvoditi u ovom momentu i biće ih deset - rekao je Čampara.

On je dodao da jedna turbina proizvodi godišnje toliko energije da može snabdijevati oko 4.500 domaćinstava, skoro cijelo Nevesinje.

- Visina turbina je 102 metra i težine 300 tona čelika, a elise su raspona 155 metara. Najveći problem je transport tih elisa, ali će biti primjenjena najnovija tehnologija - naveo je Čapmara.

On je naglasio da će Vjetroelektrana Grebak biti završena za 24 mjeseca i biti priključena na dalekovod Mostar - Nevesinje.

- Ova energija ide na tržište. Vlada Republike Srpske nema obaveze da subvencionira niti da prihvata ovu energiju - naveo je Čampara.

Čampara je dodao da će biti izgrađeno i oko devet kilometara pristupnih puteva.

Vjetroelekrana Grebak će do kraja 2022. godine biti priključen na mrežu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.