NavMenu

Srbačka Perutnina uskoro dobija savremeni prečistač otpadnih voda - Ukrajinski holding MHP uložio 2 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 10.11.2020. 10:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
Кompanija Perutnina Ptuj S do kraja godine trebalo bi da završi izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Poveliču, u opštini Srbac, koji se gradi po najsavremenijoj svjetskoj tehnologiji i zadovoljiće sve propisane ekološke standarde.

Vrijednost investicije iznosi oko 2 mil КM, a investitor je ukrajinski holding MHP koji je prošle godine preuzeo vlasništvo u srbačkoj kompaniji.

Josef Sulema, vođa Tima za investicije u Perutnini, podsjeća da je ovaj peradarski kapacitet počeo sa radom još osamdesetih godina prošlog vijeka i dodaje da se od tada ukazivala stalna potreba za unapređenjem i osavremenjavanjem proizvodnog procesa.

Uporedo s tim mijenjala se i tehnologija prerade otpadnih voda, a kako bi pratili trendove i zadovoljili svjetske ekološke standarde, ušli su u ovu važnu investiciju.

- Osnovna namjera nam je da voda nakon prerade bude biološki zadovoljavajuća a njena pH vrijednost biće strogo kontrolisana. Proces će se odvijati na način da će se nakon mehaničkog a potom i hemijskog dijela prečišćavanja izdvajati grublje materije, masnoća, proteini i ostale čestice koje nastaju u proizvodnom procesu u klaonici, kako bi na kraju dobili potpuno čistu vodu - rekao je Sulema, prenosi zvanični sajt Opštine Srbac.

Na ovaj način će se spriječiti zagađenje životne sredine u okolini fabrike i eliminisati neugodni mirisi koji su bili prisutni dugi niz godina.

U krugu postrojenja izgrađen je i novi bazen, pored četiri postojeća, u kojima će se odvijati procesi prečišćavanja a sva oprema za ovaj industrijski kapacitet stigla je iz firme Marex Technology iz Poljske, jednoj od najpoznatijih u svijetu za ovu vrstu posla.

- Кapacitet prečistača je 1.000 m3 vode dnevno, što je čak iznad nivoa naše proizvodnje. Samim tim, osigurali smo mogućnost da dodatno povećamo naše proizvodne kapacitete, što ćemo vjerovatno i učiniti - istakao je Sulema.

U Timu za investicije koji vrijedno radi na instalaciji prečistača je i tehnolog Tatjana Radonić Ilić. Ona kaže da će u postrojenju biti angažovan radnik koji će stalno vršiti kontrolu dodavanja potrebnih hemikalija za odvajanje otpadnih materija, kontrolisati pH vrijednost vode i uopšte cjelokupan proces prečišćavanja.

- Očekujemo da ćemo sav posao završiti do kraja godine što bismo učinili i ranije da nismo imali brojnih problema oko pandemije virusa korona, zbog čega nam je kasnila isporuka opreme i sam proces izgradnje - rekla je ona.

Rješavanje dugogodišnjeg problema prečišćavanja otpadnih voda, uz izgradnju novog vodovoda od izvorišta u Prijebljezima do objekta Perutnine uz podršku Vlade RS, stvoriće snažnije pretpostavke za unapređenje kapaciteta ove fabrike i zapošljavanje novih radnika.

Na to će nesumnjivo uticati i dobijanje izvoznog broja kojim će se omogućiti da se proizvodi iz Perutnine nađu na tržištu Evropske Unije, za šta se još samo čeka zeleno svjetlo iz Brisela.

Perutnina trenutno zapošljava preko 250 radnika a aktivno sarađuju i sa oko 150 kooperanata širom srbačke opštine. Obim proizvodnje nisu smanjivali ni tokom pandemije virusa korona a sve obaveze prema državi se redovno izmiruju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.