NavMenu

Opština Sokolac na 44. mjestu od 145 lokalnih uprava u BiH po indeksu otvorenosti

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2020. 11:11
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Sokolac)
Udruženje građana "Zašto ne" obavjestilo je javnost o rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, koji mjeri otvorenost, transparentnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave u prema građanima/kama.

Tokom istraživanja, ispitano je u prosjeku oko 80 indikatora. Istraživanje je provedeno putem:

- analize zvaničnih web-stranica institucija, uključujući ispitivanje tipa, obima, forme i učestalosti objavljivanja podataka na zvaničnim sajtovima;

- anketnog upitnika kojim su ispitane institucionalne prakse u navedena četiri principa;

- analize pravnih propisa kojima je regulisan aspekti otvorenosti lokalne vlasti.

Istraživanje je provedeno na svim jedinicima lokalne samouprave u BiH, njih 145, a otvorenosti se mjeri na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

Prema navedenom istraživanju opština Sokolac zauzela je odlično 44. mjesto sa procentom 38.78%, što je svrstava u najbolje rangiranu opštinu od šest gradskih opština Istočnog Sarajeva.


– Istraživanjem se nastojalo ukazati na ključne probleme koji su identifikovani te ponuditi smjernice za njihovo prevazilaženje. U narednom periodu nastojaćemo da otklonimo postojeće nedostatke i implementiramo date preporuke, a kako bi u narednom ciklusu istraživanja, koji počinje tokom avgusta mjeseca, ostvarili još bolje rezultate - navode iz Opštinske uprave Sokolac.

Кompletne rezultate istraživanja možete pogledati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.