NavMenu

Farmeri u EU traže dozvolu za prskanje usjeva dronovima za manju upotrebu pesticida

Izvor: Agroklub Utorak, 14.07.2020. 08:06
Komentari
Podeli
(Foto: Beros919/shutterstock.com)
Poljoprivredni sektor poziva Evropsku komisiju da ažurira Direktivu o održivoj upotrebi pesticida (SUD) i omogući korišćenje dronova za vazdušnu primjenu. Oni naglašavaju da to može pomoći poljoprivrednicima da smanje upotrebu hemijskih sredstava, što je u skladu s ambicijama vodeće politike EU o hrani iz strategije Od farme do viljuške.

Naime, objavljena strategija predviđa smanjenje upotrebe pesticida i rizika od hemijskih sredstava za 50% do 2030. godine u čitavoj EU. Iako su mnoge zainteresovane strane pozdravile ovu ambiciju, postavlja se pitanje: Kako to postići u praksi?

Obećavajuće rješenje uključuje upotrebu dronova za ciljanu primjenu. Naime, oni se već godinama testiraju za tu namjenu širom svijeta, kao i Evrope.

- Preliminarni rezultati sugerišu da bi bespilotne letjelice poljoprivrednicima mogle da pruže precizan alat za dalje smanjivanje inputa i povećanja sigurnosti, kako za okolinu tako i za osobe koje primjenjuju pesticide u skladu s prioritetima Zelenog sporazuma - navode iz Udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA.

Udruženje je u pismu upućenom Evropskoj komisiji početkom ove godine istakla da su bespilotne letjelice vrlo vrijedan alat za preciznu poljoprivredu, ističući da je to posebno slučaj u vinogradima i voćnjacima na strmim padinama, gdje je upotreba konvencionalnih tehnologija teška ili nemoguća.

- Bespilotna letjelica može da leti izuzetno nisko preko bilo kog poljoprivrednog polja (manje i od jednog metra), može letjeti polako i njom se upravlja preciznije od helikoptera ili aviona, a njeni rotori stvaraju samo djelić turbulencije koju čini helikopter - rekao je za Euractiv Kristof Rab, izvršni direktor kompanije Drone Alliance Europe.

- Ovo bi vjerovatno omogućilo smanjenje količine primijenjenih fitosanitarnih proizvoda - dodao je.

Pet puta brža primjena pesticida

Slično tome, izvještaj Evropske komisije za 2018. naglašava da sposobnost dronova za lako podešavanje nadmorske visine i staze leta prema okolnoj topografiji i geografiji čini ih pogodnim za tretiranje usjeva.

U izvještaju takođe stoji kako stručnjaci tvrde da primjena hemijskih sredstava na ovaj način može biti i do pet puta brža nego običnim mašinama. Međutim, ova tehnologija trenutno se ne istražuje dovoljno zbog restriktivne regulacije.

SUD utvrđuje pravni okvir za testiranje primjene ove tehnologije. Iako se u njihovim odredbama, napisanim 2009. godine, posebno ne spominje upotreba letjelica u ovu svrhu, član 9. zabranjuje primjenu pesticida vazdušnim raspršivanjem osim ako se ne dobije odobrenje. U praksi to znači da nikakvi oblici vazdušnog raspršivanja, pomoću posade ili na neki drugi način nisu dozvoljeni.

Međutim, u direktivi stoji da je odstupanje od zabrane moguće i to tamo gdje predstavlja jasne prednosti u smislu smanjenog uticaja na zdravlje ljudi i okolinu u poređenju sa drugim metodama prskanja.


To su iskoristile neke evropske zemlje, poput Švajcarske, gdje su vlasti dale Švajcarskom poljoprivrednom institutu trogodišnju dozvolu za istraživanje vazdušnog prskanja vinograda pomoću dronova.

EU manje konkurentna od ostalih zemalja

Do sada je vrlo malo odobrenja za testiranje dodijeljeno na nacionalnom nivou i to pod vrlo strogim uslovima.

- To usporava primjenu ove vrste tehnologije u Evropi dok su ostale zemlje poput Kine, Kanade i SAD u tome stekle veliku prednost - upozorio je Peka Pesonen, sekretar iz COPA-COGECA. Takođe je izrazio zabrinutost da bi takva odluka dugoročno mogla da smanji konkurentnost poljoprivrednika iz EU na međunarodnom nivou.

Kako bi se iskoristio puni potencijal bespilotnih sistema za prskanje, COPA-COGECA poziva Evropsku komisiju da započne razmišljati kako da prilagodi trenutno zakonodavstvo kako bi se stvorili okviri za napredak tehnologije dronova putem kontinuirane razmjene sa državama članicama i jasnija uputstva o primjeni direktiva.

Iako je istina da će se u sklopu strategije Od farme do viljuške revidirati SUD kako bi se promovisala veća upotreba sigurnih alternativnih načina zaštite usjeva od štetočina i bolesti, ona ne precizira šta će to tačno uključivati.

Međutim, izvori iz EU kažu da se bespilotne letjelice za ovu primjenu razmatraju u kontekstu SUD-a, ako se pokažu koristi i smanjeni rizici te da još uvijek države članice nisu dostavile nikakve dokaze o benefitima ili opštoj primjeni pesticida.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.