NavMenu

SBK izdvaja 5,5 mil KM za privredu

Izvor: BHRT Petak, 05.06.2020. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Iz proračuna Srednjobosanskog kantona (SBK) biće izdvojeno ukupno 5,5 mil KM za privrednike pogođene pandemijom koronavirusa, rekao je premijer SBK-a Tahir Lendo nakon sjednice na kojoj je kantonalna vlada utvrdila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Uz prethodno raspisane javne pozive za pomoć poduzećima kojima je bio zabranjen rad, Lendo je kazao da ovaj zakon predviđa i subvencioniranje dijela neto plaća u poduzećima koja su imala pad prometa veći od 20%.

- Očekujemo da je to oko 20.000 radnika kojima ćemo dijelom sufinancirati neto plaću i to je ta naša moguća pomoć. Ako im u prosjeku damo samo 25% od minimalne neto plaće, to je otprilike 2 mil KM - izjavio je Lendo.

Prema okončanom javnom pozivu Vlade SBK-a, za travanj je planirana subvencija poduzećima kojima je bio zabranjen rad, a koja će iznositi 203 KM po radniku.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje isplata aprilskih subvencija, ministrica financija SBK-a Mirjana Plavčić kazala je da bi to trebalo biti veoma brzo.

- Morate znati da je to fizički posao. Treba ta 834 komitenta unijeti sa svim njihovim podacima, pa se događaju i greške. Mislim da će tijekom ovog tjedna, kako obrađujemo predmete, sukcesivno krenuti isplata pomoći, a prema nalogu dostavljenom iz Ministarstva gospodarstva - kazala je Plavčić.

Vlada SBK-a raspisala je 29. maja drugi javni poziv za sufinaciranje majskih plaća, a krajnji rok za podnošenje prijava je deset dana od dana objave poziva na veb stranici Vlade SBK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.