NavMenu

SBK izdvaja 5,5 mil KM za privredu

Izvor: BHRT Petak, 05.06.2020. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Iz proračuna Srednjobosanskog kantona (SBK) biće izdvojeno ukupno 5,5 mil KM za privrednike pogođene pandemijom koronavirusa, rekao je premijer SBK-a Tahir Lendo nakon sjednice na kojoj je kantonalna vlada utvrdila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Uz prethodno raspisane javne pozive za pomoć poduzećima kojima je bio zabranjen rad, Lendo je kazao da ovaj zakon predviđa i subvencioniranje dijela neto plaća u poduzećima koja su imala pad prometa veći od 20%.

- Očekujemo da je to oko 20.000 radnika kojima ćemo dijelom sufinancirati neto plaću i to je ta naša moguća pomoć. Ako im u prosjeku damo samo 25% od minimalne neto plaće, to je otprilike 2 mil KM - izjavio je Lendo.

Prema okončanom javnom pozivu Vlade SBK-a, za travanj je planirana subvencija poduzećima kojima je bio zabranjen rad, a koja će iznositi 203 KM po radniku.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje isplata aprilskih subvencija, ministrica financija SBK-a Mirjana Plavčić kazala je da bi to trebalo biti veoma brzo.

- Morate znati da je to fizički posao. Treba ta 834 komitenta unijeti sa svim njihovim podacima, pa se događaju i greške. Mislim da će tijekom ovog tjedna, kako obrađujemo predmete, sukcesivno krenuti isplata pomoći, a prema nalogu dostavljenom iz Ministarstva gospodarstva - kazala je Plavčić.

Vlada SBK-a raspisala je 29. maja drugi javni poziv za sufinaciranje majskih plaća, a krajnji rok za podnošenje prijava je deset dana od dana objave poziva na veb stranici Vlade SBK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.