NavMenu

Softver sa kojim proizvodnju nosite u džepu - Tehnološka inovacija Firm Kontrol štedi vrijeme i novac

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.12.2019. 09:57
Komentari
Podeli
Firm Kontrol je softver koji su razvila četvorica prijatelja sa ciljem da kompanijama ponude jednostavan alat za efikasno praćenje proizvodnje, ostvarujući uštede u vremenu, materijalu, kao i novcu. Oni su za potrebe razvoja i prodaje osnovali i istoimenu kompaniju.

Aplikacija je 2018. godine osvojila treću nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koje zajednički organizuju Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Sama ideja se rodila krajem 2014. godine, da bi nakon dvije godine razvijanja softver zaživjeo i u praksi.

Tvorci Firm Kontrola su Bojan Kaurin, Boris Gverić, Božidar Gverić i Boris Maksimović koji su radeći u proizvodnim firmama, kako u proizvodnji tako i u administraciji, međusobno razmjenivali informacije o problemima sa kojima su se svakodnevno susretali.

- Problemi koji, iako su naizgled kompleksni, ipak nisu bili nerješivi pa smo tako i mi počeli sa potragom za mogućim rješenjima. Od te početne ideje pa do trenutka kad smo se odlučili da izađemo s njom na tržište prošle su dvije godine. Tokom tog perioda razvijali smo softver, pokazivali ga poznanicima koji su radili u proizvodnji, brusili i razvijali koncept i generalno skupljali informacije koje bi nam mogle pomoći da se lakše snađemo na tržištu - ističe za eKapiju Boris Maksimović, jedan od kreatora Firm Kontrola.

Kako ističe, početna sredstva su skupili sami, jer nisu htjeli u početnoj fazi da traže investitore.

- Sve dok krajem prošle godine nismo osvojili nagradu za najbolju tehnološku inovaciju nismo imali nikakvo spoljno finansiranje, naravno, ako tu ne računamo naknade naših klijenata za korišćenje softvera.

Poslovanje u džepu

Maksimović ističe na koji način aplikacija može da doprinese unapređenju rada kompanije, te kako može da vlasnicima i menadžmentu olakša nadgledanje pojedinih segmenata rada i pravovremeno reagovanje.

- Recimo da vodite neku malu ili srednju proizvodnu firmu. Zbog same prirode posla morate da stignete na sto strana. U knjigovodstvo morate da šaljete fakture i razne izvještaje, treba trenutnim ili novim klijentima da odgovorite na zahtjeve za ponudama, radnici vam se žale da im je nestalo nekog repromaterijala, klijenti za koje već radite nešto žele da znaju da li će ta i ta narudžba stići na vrijeme, a i vi sami očekujete da vam stigne nešto što ste naručili od vaših dobavljača. Pored toga, često ste silom prilika prisiljeni da idete na teren i nemate pristup svim podacima iz firme, što ne interesuje posebno sve te koji vas zovu, jer očekuju da su vam oni na prvom mjestu. Firm Kontrol vam omogućava da sve te podatke imate u svom džepu i da ne morate svako malo zvati kolege iz firme da bi vam dali neki podatak do kojeg i sami možete doći. Pošto je Firm Kontrol internet, a ne desktop aplikacija, što će reći da se ne instalira na računar, već mu se pristupa preko sajta firmkontrol.com, svim tim podacima možete pristupiti u svakom trenutku i sa bilo koje lokacije gdje imate pristup internetu.

Preko aplikacije se mogu praviti i ponude kao i klasifikovati ih na osnovu povratnih informacija klijenata.

- To ne znači samo da uz pomoć našeg programa možete napraviti PDF koji ćete poslati klijentu. Možete to uraditi, naravno, ali to je zapravo zadnji korak ponude, jer možete napraviti čitavu kalkukaciju u okviru ponuda, sa svim potrebnim operacijama, materijalima i eksternim uslugama potrebnim za te konkretne proizvode, tako da vam sistem sam izračuna cijenu koštanja tih proizvoda. Ako ta ponuda preraste u narudžbu od klijenta ka vama onda je možete pratiti u dijelu sistema posvećenom narudžbama, a sve radne naloge unutar tih narudžbi pratite preko posebne stavke radni nalozi. Radni nalozi su na neki način centralni dio sistema, jer tu se vidi gdje vam zapravo curi vrijeme, materijal ili jednostavno rečeno novac. Preko našeg sistema u svakom trenutku možete znati u realnom vremenu do koje tačke vam je stigla određena operacija na nekom radnom nalogu - pojašnjava Maksimović.

Magacini su posebna stavka u sistemu i u okviru njih postoje magacini materijala, gotovih proizvoda i alata. Na sve ovo dolaze otpremnice, ulazne i izlazne fakture, kao i čitava sekcija izvještaja o efikasnosti proizvodnje. Ukratko, Firm Kontrol nudi mogućnost za praćenje proizvodnje od ulaza materijala pa do izlaznih faktura.

Sa dodjele nagrade za najbolju tehnološku inovaciju - timovi Prirodno BiH i Firm Kontrol Sa dodjele nagrade za najbolju tehnološku inovaciju - timovi Prirodno BiH i Firm Kontrol

U planu "light" verzija

Kako ističe Maksimović, trenutno imaju oko 15 redovnih klijenata koji plaćaju softver na mjesečnom nivou.

- To nije veliki broj firmi, ali zadovoljni smo jer taj broj polako, ali konstantno raste i imamo dosta naznaka da će u narednom periodu još više rasti. Sa svima njima veoma blisko sarađujemo. Klijenti povremeno iznose prijedloge dodatnih proširenja sistema, a mi te prijedloge veoma pažljivo slušamo.

Dodaje da trenutno razvijaju kompleksnije komponente za nekoliko većih klijenata.

Dugoročni cilj ove ekipe je pravljenje svojevrsne "light" varijante sistema koja bi, osim proizvođačima, bila namijenjena i svim drugim manjim firmama koje žele jednostavan, pristupačan i efikasan softver za fakturisanje, davanje ponuda i praćenje stanja proizvoda.

Maksimović smatra da se u BiH mora raditi na razvoju svijesti privrednika da softver koji prati proizvodnju nije nikakav luksuz ili neka nepotrebna igračka, već alat koji olakšava svakodnevni rad.

- Moram reći da smo veoma zadovoljni svojim klijentima. Svi oni znaju šta ih boli i na čemu tačno u proizvodnji treba da se radi, imaju viziju kuda žele da stignu i nisu isključivi kad pokušavaju da riješe neki problem, a mi ponudimo neko drugo rješenje od onog koji su oni zamislili. To su redom otvoreni i praktični ljudi koji se ne boje da probaju nešto novo, a mi od njih svakog dana nešto novo naučimo.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Finansije

Savez sindikata RS: Utvrditi novi sistem plata

Savez sindikata Republike Srpske dostaviće poslije prvomajskih praznika Vladi Srpske prijedlog za utvrđivanje novog sistema plata u Republici čijim bi usvajanjem, kako navode, bio načinjen prvi korak u vrednovanju rada. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je na tom dokumentu rađeno dvije godine, te da su izvršena određena istraživanja tržišta rada i uslova za rad zaposlenih. - Angažovali smo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.