NavMenu

Novi uspjeh Microsoft inicijative "Partneri u učenju" - Odobren sadržaj priručnika "101 ideja za inovativne nastavnike"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.09.2009. 11:02
Komentari
Podeli

Nakon uspješno održane zadnje faze obuke nastavnika osnovnih i srednjih škola iz oba entiteta u okviru globalne Microsoft inicijative "Partneri u učenju", početkom septembra je, u saradnji sa nadležnim obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini kreiran priručnik "101 ideja za inovativne nastavnike".

Priručnik nastavnicima nudi pomoć u istraživanju i iskorištavanju potencijala koje Microsoft Office alati nude kako za pripremu tako i za održavanje nastave, a sastoji se iz dva dijela, "Efikasne tehnike za organizaciju učenja", te "Zadataka sa primjerima upotrebe tehnologija".

Prvi dio priručnika na jednostavan način opisuje tehnike rada sa učenicima, posvećujući pažnju na njihovo ispitivanje i ocjenjivanje, pritom koristeći kombinaciju tradicionalnih i modernih tehnika te konstruktivne pedagogije, dok drugi dio daje pregled ideja za konkretnu upotrebu Microsoft Office alata u matematici, prirodnim i društevnim naukama i jeziku.

Određena količina priručnika je odštampana, te sa više od 1.000 priručnika u digitalnom formatu distribuirana po školama širom Bosne i Hercegovine. Svoj besplatan primjerak Priručnika svi nastavnici mogu preuzeti sa web stranica "Partnera u učenju" http://pilbih.spaces.live.com ili sa web prezentacije www.skola.ba, kao i sa zvaničnih web stranica ministarstava obrazovanja u FBiH i RS.

"Program "Partneri u učenju" je za nepunih godinu dana postojanja u BiH ostvario čitav niz pozitivnih rezultata. Uspjeli smo prezentovati našu zemlju na evropskom forumu inovativnih nastavnika u Beču sa tri rada naših nastavnika, potom smo uspješno okončali IT obuku za 60 inovativnih nastavnika, a objavljivanje ovog priručnika je logičan slijed naših aktivnosti usmjerenih ka konstantnom unaprijeđenju korištenja naprednih tehnologija u redovnoj nastavi. Iskreno se nadam da će nastavnici prepoznati vrijednost ovog priručnika, koristiti neke od ideja i time poboljšati kvalitet svojih časova i učiniti ih još interesantnijim za učenike", izjavila je Anida Jusufović, manager programa "Partneri u učenju" u BiH.

Program "Partneri u učenju" će trajati do 2013. godine, a Microsoft BiH planira da u narednih pet godina u ovaj program uloži oko 500.000 američkih dolara. Cilj projekta je osavremeniti nastavno-naučni proces kroz poboljšanje pristupa i upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju te osposobiti škole da poboljšaju sam proces učenja tako što će nastavnom osoblju omogućiti da se razvija i preuzme vodeću ulogu.

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.