NavMenu

Moguće proglašenje prirodne nesreće u USK - Šteta do suše veća od 30%?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.08.2017. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
U Unsko-sanskom kantonu biće proglašeno stanje prirodne nesreće ukoliko se utvrdi da je šteta od dugotrajne suše na poljoprivrednim kulturama veća od 30 odsto, izjavio je Husein Rošić, premijer USK.

- Očekujemo da timovi koji rade na terenu u skorom periodu utvrde razmjere štete usljed suše i nakon toga ćemo sazvati sjednicu Kantonalnog štaba Civlne zaštite i odlučiti se u vezi s ovim pitanjem - istakao je Rošić, koji je istovremeno i komandant pomenutog štaba.

Prema njegovim riječima, ovo je uslov da bi se mogla povući namjenska sredstva koja se nalaze na računima Civilne zaštite i iskoristiti za pomoć ugroženim poljoprivrednim proizvođačima.

Rošić je kritikovao lokalne vlasti u ovdašnjim opštinama istakavši kako većina njih nije dala adekvatan značaj ovom problemu. Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača USK zatražio je ranije od institucija vlasti u Unsko-sanskom kantonu da zbog dugotrajne suše proglasi stanje elementarne nepogode.

Predsjednik ovog saveza Husein Selimović situaciju u ovdašnjoj poljoprivredi ocijenio je katastrofalnom, budući da je suša uništila ili u znatnoj mjeri umanjila planirane prinose.


- Najteže je stanje sa kukuruzom i, prema našim procjenama, suša je uništila 80 odsto ove poljoprivredne kulture. Na terenu imamo situaciju da poljoprivrednici već sada vrše prijevremenu silažu kako bi izvukli kakvu-takvu korist i obezbijedili hranu za svoju stoku - rekao je Selimović.

Prema njegovim riječima, neminovno je da zbog suše uslijedi pad stočarske proizvodnje zbog povećanja cijena stočne hrane i animalnih proizvoda. Zbog toga u ovom savezu strahuju da bi u narednom periodu moglo doći do smanjenja stočnog fonda, jer će poljoprivrednici biti prinuđeni da prodaju stoku, što bi u konačnici moglo uzrokovati i pad u proizvodnji mlijeka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.