NavMenu

EFT Group ne napušta Stanare - Moguće dovođenje stranog partnera

Izvor: biznis.ba Utorak, 20.06.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: eft-stanari.net)
Kompanija Energy Financing Team Group (EFT) koja je izgradila Termoelektranu Stanari, nema namjeru da napušta Stanare, ali razmatra opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u Republiku Srpsku i zemlje regiona, saopšteno je iz ovog preduzeća

Ističu da, nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i da isporučuje energiju po ugovoru, gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni.

Iz EFT-a ističu da je Vlada RS donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u RS sa 3,6 na 0,5% od ukupnog prihoda, ali da je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa od 1,5 EUR po proizvedenom megavat satu (MWh).

Tvrde da je time spriječeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u RS dovedeni su u istu ravan.

- EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 mil KM, što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju - kaže se u saopćenju.


Dodaju i da je EFT potpisao ugovor o koncesiji, jer je imao odluku Vlade RS donesenu u to vrijeme da će biti ukinuta nadoknada za prirodne resurse ili će biti smanjena koncesiona nadoknada.

- Termoelektrana Stanari radi profitabilno, redovno otplaćuje kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuje plate za 777 zaposlenih, koje su daleko iznad republičkog prosjeka - tvrde iz EFT-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.