NavMenu

Kinezi zainteresovani za obnovu stadiona Koševo - Općini Centar uručeno pismo namjere

Izvor: eKapija Subota, 08.04.2017. 09:56
Komentari
Podeli

Dominik Satenang (Dominique M. Saatenang), zastupnik kineskih kompanija Powerchina (Power Construction Corporation of China) i China Construction je u petak (7. april 2017.) uručio Mustafi Resiću, savjetniku načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića za investicije, pismo namjere koju su ove dvije kompanije uputile na adresu Općine za projekt modernizacije stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu sa pratećim sadržajima, navodi se na općinskom sajtu.

Mustafa Resić je prezentirao predidejni projekt kako bi u budućnosti trebalo da izgleda modernizovan stadion i njegova okolina. Predstavljena je ideja da se napravi stadion po svim svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i sa natkrivenim tribinama i stolicama sa unutarnjim grijanjem.

– Sam stadion ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, pa je stoga potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose finansijsku dobit. Stadion na Koševu predstavlja objekat koji ima izuzetno povoljan položaj u ovom gradu i stoga je jako interesantan za ulaganje. Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja - objasnio je Resić.

Satenang je naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model finansiranja ovog projekta, te finansijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima. S tim u vezi Općini je ponuđeno iskustvo ovih kineskih kompanija u izradi takvih dokumenata, jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na objavi javnog konkursa za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana Zetra, što je prvi korak ka realizaciji ovog projekta.



Predstavnik kineskih kompanija je prije sastanka u Općini Centar posjetio i obišao stadion Koševo gdje su mu sve relevantne podatke oko projekta i sadašnjeg stanja stadiona predočili Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i Muhamed Alaim iz Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju koja upravlja stadionom na Koševu u ime Općine Centar kao vlasnika.

Prilikom obilaska stadiona na Koševu Mulić je kazao da u junu ove godine u Sarajevu treba biti održan biznis forum azijskih ulagača gdje će potencijalnim investitorima biti prezentiran, pored ostalih, i projekt modernizacije stadiona na Koševu sa izgradnjom prateće infrastrukture, saopćeno je iz Općine Centar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Finansije

BiH i CG sporazumom regulišu međusobne odnose u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja

Zaključivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Kako je saopšteno, Vlada je na jučerašnjoj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.