NavMenu

Mladi inženjer iz Sarajeva rješava probleme GRAS-a - Izgradnja gradske solarne elektrane smanjila bi dugove preduzeća

Izvor: biznis.ba Petak, 24.02.2017. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
O višemilionskim dugovanjima GRAS-a govori se već godinama, no do danas ništa značajno nije napravljeno da bi se sanirao nagomilavani dug. Ali, brojne probleme ovog preduzeća mogao bi riješiti projekt nazvan "GRAS za EKO budućnost".

Osmislio ga je i u petak (24. februar 2017.) prezentirao 22-godišnji inženjer automatike i elektronike i član Upravnog odbora Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine Belmin Selimbegović. On je pojasnio o kakvim se sve dobrobitima radi, ali u osnovi ovog projekta je uvođenje ekoproizvodnje električne energije unutar preduzeća.

Projekt je baziran na ideji iskoristivosti sunčeve energije sa solarnim panelima, a nakon postavljanja panela za šta je potrebno oko godinu dana, cilj bi bio osigurati godišnju zaradu za proizvodnju energije putem obnovljivih izvora energije u iznosu između 7 i 8 mil KM, čime bi se projekt isplatio za oko četiri godine.

- Uvođenjem ovog načina otplatio bi se dug preduzeća, a potom bi se mogla vršiti ulaganja u infrastrukturu - kazao je Selimbegović, dodajući da je ovo izuzetno ekonomski isplativ projekt, posebno ako se tome još pridoda garancija od 20 godina na ovaj projekt.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić smatra da se šansa treba dati upravo mladim ljudima jer starije generacije ponekad nisu u mogućnosti završiti određene stvari do kraja, a ovaj konkretni projekt višestruko je isplativ za Kanton Sarajevo, iznoseći podatak da bi investicija bila oko 20 mil KM.


Hadžibajrić pojašnjava da bi sve bilo završeno bez velikih građevinskih radova, a takav projekt uljepšao bi cijeli grad Sarajevo, dodajući da bi 20% energije upotrebljavao GRAS, a višak energije bi se mogao prodavati po tržišnim cijenama obnovljive energije.

Ukoliko bi se osigurao novac za ovaj projekt, što može biti učinjeno udruživanjem sredstava više nivoa vlasti, Sarajevo bi postao prva metropola u regiji s ovakvim konceptom i najveća "gradska" solarna elektrana veličine 35.000 kvadratnih metara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.