NavMenu

Prihod "Atlantic Grupe" 154 mil EUR - Na tržištu BiH zabilježen rast od 8,5%

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2016. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: atlantic.hr)
"Atlantic Grupa" je u prvom tromesečju 2016. ostvarila 154 mil EUR prihoda od prodaje, što je u nivou prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) manja je za 5,1%, najviše zbog ulaganja vezanih uz pokretanje vlastite distribucije u Njemačkoj i Austriji kao i nepovoljnog kretanja kursa stranih valuta, i iznosi 9,3 mil EUR. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 6 mil EUR i veća je za 1,6% u odnosu na prvo tromjesečje 2015, saopšteno je iz ove grupe.

Od važnih poslovnih događanja u prva tri mjeseca ističe se dovršavanje priprema za širenje poslovanja u Njemačkoj i Austriji, gdje je "Atlantic Grupa" krajem 2015. osnovala vlastite distributivne kompanije s namjerom značajnijeg ulistavanja odabranog asortimana vlastitih brendova kod ključnih kupaca na ovim tržištima.

- Nakon odličnih rezultata ostvarenih u prošloj godini, "Atlantic Grupa" nastavlja da sprovodi strategiju dalje internacionalizacije poslovanja širenjem distributivne mreže na nova tržišta. Konačni cilj ovako definisane strategije je značajno povećanje udjela van regionalnih tržišta u ukupnom prihodu kompanije. Istovremeno nastavljamo s razvojem ukupnog poslovanja, otvaranjem novih specijalizovanih prodavnica Farmacia, lansiranjem novih proizvoda i razvojem portfolija, osvajanjem novih tržišta kao i nesmanjenim fokusom na razvoj distributivne mreže u regionu. U nastavku 2016. godine ćemo nastaviti s aktivnim upravljanjem rizicima i optimizacijom poslovanja kao i upravljanjem finansijskim obvezama kompanije - komentarisao je Emil Tedeski, predsjednik Uprave "Atlantic Grupe".

Gledajući strukturu prihoda od prodaje, ukupnom rastu "Atlantic Grupe" u prvom kvartalu 2016. godine najviše su doprinjeli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 22,3% i Strateško poslovno područje Slatko i slano s rastom od 3,2%, Strateški distributivni region HoReCa s rastom od 19,8%, Distributivno područje Slovenija s rastom od 7,8% i Strateško distributivno područje Hrvatska s rastom od 3,8%. Kafa se s 18,6% udjela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 28,7 mil EUR.


Posmatrano po tržištima, najveći rast od 8,9% ostvaren je na tržištu Slovenije, koja u ukupnom prihodu učestvuje sa 17%, siljedi tržište BiH s rastom od 8,5%, koje je s udjelom od 7,5% četvrto po veličini tržište "Atlantic Grupe", i pojedinačno najveće tržište Hrvatske s udjelom od 26,6% i rastom od 2,8%. Vlastite robne marke "Atlantic Grupe" učestvuju u prodaji sa 64,8%, distribucija proizvoda robnih marki principala s 20,5%, apotekarski lanac "Farmacia" sa 7,4% dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 7,4%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.