NavMenu

Istraživanje: Skoro petina evropskih domaćinstava isključivo koristi mobitel

Izvor: Fena Četvrtak, 29.11.2007. 12:20
Komentari
Podeli

Skoro petina evropskih domaćinstava koristi mobitel kao jedini kućni telefon, otkrilo je istraživanje.

Litvanija predvodi zemlje koje su se okrenule protiv fiksnih linija s 48 % domaćinstava koja su zamijenila fiksne telefone mobilnim. Finska je druga s 42 %, javio je BBC.

Brojke iz Eurostata, statističkog ureda EU, pokazuju koliko su mobilni telefoni postali od suštinskog značaja u svakodnevnom životu Evropljana.

U izvještaju se navodi da ima 95 mobilnih na svakih 100 Evropljana.

Iako je prosjek među 25 članova EU 18 %, brojke su otkrile podjelu između stare i nove Evrope u odvikavanju od fiksnih telefona.

Starije članice EU poput Velike Britanije (13 %) i Njemačke (11 %) imaju tendenciju da drže manje mobitela u poređenju s pridošlicama poput Češke Republike koja ima 42 % korisnika mobitela u ukupnoj populaciji.

Djelimično objašnjenje te razlike može biti što broj fiksnih linija u brojnim novim, bivšim komunističkim, članicama EU nikada nije bio tako visok u zemljama kao što su Francuska i Britanija.

U mnogim zemljama bivšeg istočnog bloka mobitel često može biti i jedini telefon u vlasništvu pojedinca.

Brojke, ipak, pokazuju da fiksne linije nisu u potpunosti izašle iz mode. Broj tih linija po 100 stanovnika porastao je s 43 u 1995. na 48 u 2005. godini - posljednji period u kojem su te brojke bile dostupne.

Broj pretplatnika mobilne telefonije na 100 ljudi uveliko varira od regionalnog prosjeka od 95 aparata, saopćio je Eurostat.

Luksemburg vodi sa 185 pretplatnika na 100 ljudi, za kojim blisko slijedi Litvanija sa 127 i Italija sa 122. Rumunija drži rekord najmanjeg broja u ovoj kategoriji sa samo 62 mobilna pretplatnika na 100 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Uskoro počinje izgradnja sportske dvorane u Bijeljini, konzorcijum predvođen Fortis Grupom dobio posao težak skoro 900.000 KM

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sa predstavnikom Grupa Fortis iz Banjaluke koja je zajednički nosilac ponude sa Inžinjering iz Jelaha i Bijeljina put iz Bijeljine, potpisao ugovor o izgradnji prve faze sportske dvorane u okviru kompleksa Gradskog stadiona. Ugovorena vrijednost posla je 875.045 KM, a rok za završetak radova je 180 dana od uvođenja izvođača u posao. U ovoj fazi izgradnje biće vršeni pripremni zemljani i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.