NavMenu

Raste plastenička proizvodnja u Semberiji - Iako veliki dio zarade ide za grijanje, uzgoj u zatvorenom se isplati

Izvor: RTRS Petak, 18.03.2016. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Iz godine u godinu u Semberiji se povećava proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru. Ovaj vid proizvodnje je sigurniji i profitabilniji od proizvodnje na otvorenom polju.

Međutim, najbolji finansijski efekti se postižu ranom proizvodnjom u grijanom prostoru, a najčešći usjev je krastavac koji je, tvrde povrtari, i najprofitabilniji proizvod. Većina semberskih povrtara ovih dana završava berbu salate i luka iz zimske proizvodnje, a za desetak dana kreće berba krastavca iz toplih plastenika.

Kako bi među prvim iznijeli rod na pijacu, nekoliko semberskih povrtara koji imaju grijanje u plastenicima, krastavac su posijali krajem januara, rasadili u februaru, a uskoro će prva berba.

Јanko Blagojević je u proizvodnju uložio više od 100.000 KM. Posijao je 120.000 rasada različitog povrća i očekuje oko 500 tona roda. Iako 60% zarade ide za grijanje, proizvodnja se isplati. Bilo bi i mnogo bolje da nema nekontrolisanog uvoza koji je najveći problem u ovoj proizvodnji.

Prema Blagojevićevim riječima, za ratare bi bilo povoljnije da se kontroliše uvoz i zaštiti domaća proizvodnja.

Da je plastenička proizvodnja budućnost povrtarstva, uvjerili su se mnogi poljoprivrednici. Rajo Kojić od 2002. godine proizvodi u plastenicima. Ima oko 11.000 metara kvadratnih zaštićenog prostora. On kaže da su i kvalitet i prinos bolji u plastenicima, iako su ulaganja u početku višestruka veća u plastenicima, ali se kroz par godina ta ulaganja otplate i ratari imaju sigurnu proizvodnju.


A trud će se isplatiti, kaže Kojić. Priznaje da je posljednjih godina konkurencija veća, repromaterijal skuplji, a cijena manja, ali i da vrijedan rad i planiranje daju rezultate. Nakon rane proizvodnje krastavca u plastenike će zasaditi paradajiz koji će za berbu stići na jesen kada cijena povrća bude veća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.