NavMenu

Stiglo 5.000 prijava na program za zapošljavanje mladih u FBiH

Izvor: Indikator Utorak, 15.03.2016. 09:31
Komentari
Podeli
Na javne pozive za zapošljavanje koje je 18. februara 2016. godine objavio Federalni zavod za zapošljavanje dosad se prijavilo oko 5.000 osoba, izvijestio je "Faktor".

Prema posljednjim informacijama, za prvo zapošljavanje apiliciralo je 3.300 osoba, dok je za samozapošljavanje pristiglo 1.500 prijava.

Prijave još uvijek traju i vrše se podnošenjem zahtjeva na veb portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Javni pozivi za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje objavljeni su u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja koju je Vlada FBiH donijela krajem 2015. godine. Ova Uredba jedna je od mjera Akcionog plana za realizaciju reformske agende Federacije BiH.

Mjerom se projicira zapošljavanje od oko sedam do osam hiljada osoba, i to zapošljavanjem mladih bez ili sa godinom radnog iskustva i poticanje samozapošljavanja mladih. Riječ je o ukupnom iznosu subvencije od 50 mil KM, odnosno do sada najvišem iznosu koji se izdvaja za poticanje zapošljavanju i samozapošljavanju.


Ono po čemu se ova mjera razlikuje u odnosu na ranije javne pozive jeste to što su korisnici sredstava poslodavci iz oblasti proizvodnih djelatnosti, a ne djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, niti javna preduzeća i ustanove.

Federalni premijer Fadil Novalić prije nekoliko dana obećao je da će rebalansom budžeta za poticanje zapošljavanja biti obezbijeđeno dodatnih 20 mil KM "makar se morali zaduživati".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.