NavMenu

Azerbejdžanski "Benkons" do kraja 2016. završava gradnju fabrike za preradu voća i povrća u Doboju

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 03.02.2016. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Vladimir Nenezic/shutterstock.com)
Predstavnici grada Doboja i azerbejdžanske kompanije "Benkons" potpisali su 1. maja 2014. ugovor o izgradnji velike i moderne fabrike za preradu voća i povrća u povratničkom naselju Ševarlije kod Doboja. Gradnja je krenula planiranom dinamikom pa se danas konture budućeg giganta uveliko vide. I, bolje rečeno, fabrika će, kako je i planirano, biti završena do kraja godine.

U srijedu su fabriku posjetili Araz Alijev, ataše Ambasade Azerbejdžana u Beogradu, i Ramiz Mehmedov, šef za fabričke konstrukcije. Oni su iz prve ruke, od šefa gradilišta, arhitekte Jahe Brzaka, informirani o toku radova. I kako su rekli, radi se o najvećoj fabrici za proizvodnju voća i povrća u BiH, te su ekskluzivno govorili za "Dnevni avaz" o velikom i dobro zamišljenom projektu.

- Zadovoljni smo tempom radova. Glavna proizvodna hala površine 8.500 kvadrata obložena je panelima i skoro zatvorena. Tu je i veliki skladišni prostor, magacin, hladnjača, radnički restoran. Nadamo se da ćemo fabriku dovršiti krajem godine – kazao je Jaho Brzak, šef gradilišta.

Azerbejdžanci Mehmedov i Alijev nisu propustili kazati da će u ovoj fabrici zaposliti 250 do 300 radnika svih nacija i vjera sa šireg područja. Isto tako, ističu da će od poljoprivrednika otkupiti sve što ponude od voća i povrća i stvoriti brend koji je nekada imala slična fabrika "Bosanka" u Doboju, koja je, nažalost, upropaštena.


- U fabriku ćemo uložiti oko 30 miil EUR. Naši menadžeri će već sada krenuti u promociju ovog giganta kod poljoprivrednika Doboja, Maglaja, Tešnja, Teslića, Dervente, Modriče, Gračanice... Tako ćemo, kada počne s radom, imati dovoljno sirovine za preradu i za hladnjaču - kažu poslovni Azerbejdžanci.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u MZ Ševarlije, nekadašnji radnik uništene "Bosanske" u Doboju Nusret Delić, od nove fabrike mnogo očekuje. Da zaposli ljude, preuzme viškove voća i povrća i da radnici imaju pristojne plaće.

- Ova fabrika, posebno za nas povratnike koji teško ili nikako ne možemo doći do radnog mjesta, mogla bi biti spas. Mi i voće i povrće možemo, hoćemo i znamo proizvesti. Očekujemo pristojne otkupne cijene i plaće radnika - kaže Delić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.