NavMenu

MMF predviđa blagi privredni rast BiH

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 01.02.2016. 15:45
Komentari
Podeli
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je najnoviju dopunu izvještaja o globalnim ekonomskim kretanjima, kao i podatke za trendove rasta ili pada pojedinih regija. Za zemlje našeg regiona MMF je blago popravio prognoze rasta u odnosu na novembar prošle godine.

Kako se istaklo u izvještaju, pod najvećim pritiskom je Evropa, odnosno eurozona, i to zbog izbjegličke krize koja stvara ogromne probleme za sve zemlje, a još nisu dostupni podaci kako će cijela kriza utjecati na budžete pojedinih država, ali i EU. Što se tiče naše države, skoro svi parametri koje tretira MMF u ovoj, ali i narednim godinama bilježe blagi rast.

Ovogodišnji BDP naše države tako će, prema analizama MMF-a, biti oko 3%. Naredne godine MMF predviđa rast od 3,5%, 2018. godine 3,7%, bruto domaći proizvod BiH trebalo bi da raste i sljedeće dvije godine i 2020. da dostigne rast od 4%.


Tako, prema podacima MMF-a, BiH bi ove godine trebalo da poveća prihode za oko 47 mil EUR, dok bi se domaći dug trebao početi smanjivati, a u porastu bi trebalo da budu i međunarodne rezerve.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

28.04.2024.  |  Vijesti

Grčka produžava radnu sedmicu na šest dana

28.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.