NavMenu

TE "Stanari" počela probni rad

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.01.2016. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Termoelektrana "Stanari" započela je u ponedjeljak, u 15.58, prvu sinhronizaciju s energetskom mrežom BiH, saopšteno je iz kompanije EFT.

Do ponoći toga dana TE "Stanari" je podigla kapacitet sa 25 na 60 megavat-časova i vratila ga na nula megavat-časova.

Kako je navedeno, sinhronizacija je protekla po planu, bez ikakvih problema za mrežu i elektranu, a isporučeno je 420 megavat-časova električne energije.

- Ovom malom isporukom struje započeta je finalna test faza, koja će trajati nekoliko mjeseci - saopšteno je iz ove kompanije.

Prema njihovim riječima, realizacija kompletnog projekta izgradnje nove termoelektrane "Stanari" odvija se brže od projektovane dinamike i prije definisanih rokova.

Inače, ukupna investicija u rudnik i termoelektranu u Stanarima iznosi 560 mil EUR. Kako je saopšteno, od 2005. godine do sada je u projekte u Stanarima uloženo 311 mil EUR. Prošle godine, u EFT - Rudnik i termoelektrana "Stanari" bilo je zaposleno 476 radnika, a sada ih je 540.


- S početkom komercijalnog rada, tokom 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više od 900 - stoji u saopštenju iz EFT grupe.

Podsjećamo da je EFT - Rudnik i termoelektrana "Stanari" članica EFT grupe, koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru, posebno u zapadnoj, srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Projekat u Stanarima, kako su naveli, najveća je investicija u energetski sektor u BiH u posljednje tri decenije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.