NavMenu

U Mostaru otvoren prvi laboratorij za ispitivanje meda u BiH

Izvor: Klix Utorak, 07.07.2015. 08:36
Komentari
Podeli
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović zajedno sa dekanesom Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijelom Petrović juče je otvorio prvi laboratorij u BiH za ispitivanje meda i njegovog peludnog svojstva.

Radi se o projektu koji je uz suradnji sa Udruženjem pčelara "Hercegovina" realiziralo Sveučilište u Mostaru, odnosno Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet.

Pčelari iz Bosne i Hercegovine će od sada umjesto u Zagreb ili Beograd svoj med na peludnu analizu moći nositi u Mostar, istaknula je u prigodnom obraćanju prilikom otvaranja laboratorija dekanesa Danijela Petrović.

- Bitno je naglasiti da ovaj laboratorij nije predviđen isključivo za hercegovački med. U njemu će se raditi analiza meda s područja cijele BiH, pa i šire. S obzirom na to da se radi o nastavku priče o zaštiti porijekla hercegovačkog meda, hercegovački pčelari će, u odnosu na pčelare iz drugih krajeva, imati popust pri plaćanju usluga laboratorije. Još jednom želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta - kazala je Petrović.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović je ovaj projekt nazvao primjerom na kojem mi trebamo graditi svoju infrastrukturu kako bi vlast funkcionirala na drugi način.

- Koliko god ovo možda izgleda mali projekt, on je upravo primjer kako mi trebamo graditi svoju strukturu kako bi vlast funkcionirala na drugi način. Zato postoje dekanesa i naša rektorica, kako bi nas jednostavno svaki dan malo podsjećale. Ne vidim nijednog razloga da upravo mi, čiji je to posao, ne definiramo kroz zakonodavstvo ono što vama treba da ovaj laboratorij zaživi u punom kapacitetu. Ovo je možda mali projekt, ali kad ste vi to uspjeli sve ćete uspjeti. Ako znate mene mobilizirati svaki put oko vaše ideje, siguran sam da ćete uspjeti i sve druge. Želim vam da uspijete u tome, a svima nama da slijedimo ove posebne primjere. Ovo je prvi laboratorij ovakvog sadržaja u Bosni i Hercegovini i neka bude još ovakvih sadržaja na našem Sveučilištu - kazao je član predsjedništva Dragan Čović.


Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić je čestitala profesorima i studentima Agronomskog fakulteta koji su ovim projektom, naglasila je, pokazali zainteresiranost i visoku motiviranost za napredak domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prostorije laboratorije se nalaze na lokalitetu bivše vojarne u naselju Rodoč. Nekada devastirana zgrada obnovljena je iz sredstava Agronomskog fakulteta. Postrojenja za laboratorij su u cijelosti dar pčelara iz Ljubuškog koji su Agronomskom fakultetu dali na korištenje strojeve kojima je novi laboratorij opremljen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.