NavMenu

BiH skuplja od Češke i Poljske

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.07.2007. 12:22
Komentari
Podeli

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini su ispod prosjeka u Evropskoj uniji, ali su više nego, primjera radi, u Češkoj, Bugarskoj, Letoniji, Poljskoj, Slovačkoj, Makedoniji i Srbiji. Prema izvještaju Eurostata, BiH ima skoro iste cijene kao Mađarska i Rumunija.

Riječ je o izvještaju koji je jučer (13. jula 2007. godine) objavio Eurostat, statistički odjel Evropske unije. Eurostat je sproveo istraživanje cijena u 2006. godini u 37 evropskih zemalja - 27 sadašnjih članica, zemljama kandidatima Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj, potencijalnim kandidatima te u Švajcarskoj, Norveškoj i Islandu, koje nisu u sklopu EU. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 500 usporedivih proizvoda.

Cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u BiH iznose 71 % od prosjeka u 27 zemalja članica. Inače, cijene koje su niže od BiH su ujedno i najniže u Evropi i to je: Bugarska (56 %), Letonija (64 %), Poljska i Slovačka (67 %). U Holandiji i Portugalu cijene su 88 % od evropskog prosjeka, a u Sloveniji, koja od novih članica, ima najviše cijene iznosi 87 %. Najskuplja hrana i piće su u Danskoj i Švajcarskoj - 142 % od evropskog prosjeka.

Što se tiče cijena hljeba i žitarica, one u Bosni i Hercegovini iznose 62 % od evropskog prosjeka. I tu je opet najskuplja Danska (150 %) od evropskog prosjeka, Švajcarska (142 %) i Finska (141 %). Najjeftinije među državama, članicama EU je u Bugarskoj (41 %), Slovačkoj (56 %) i Rumuniji (59 %).

Cijene mesa u Bosni i Hercegovini iznose 73 % od evropskog prosjeka. Meso je najskuplje u tri zemlje izvan Evropske unije - Švajcarskoj (195 %) evropskog prosjeka, Islandu (189 %) i Norveškoj (182 %). Najjeftinije je opet u Bugarskoj (48 %) te Poljskoj 52 %. U Turskoj su cijene mesa na razini od 77 % od evropskog prosjeka, Makedoniji 53 %, Albaniji 62 %, Srbiji 68 %, Crnoj Gori 69 %. U regionu je najskuplje u Hrvatskoj i taj prosjek iznosi 89 % od evropskog prosjeka.

Kod cijena mlijeka, sira i jaja, one u Bosni i Hercegovini iznose 76 %. Zanimljivo je da su mlijeko i mliječni proizvodi među članicama EU najskuplji u Grčkoj 138 %, a najjeftiniji u Poljskoj 67 %.

Pušačima najteže u Norveškoj

Pušačima je najteže u Norveškoj - cijene cigarete u toj zemlji iznose 227 % od evropskog prosjeka. Među članicama EU, duvan je najskuplji u Velikoj Britaniji 205 %, a najjeftiniji u Litvaniji - 30 %. U Bosni i Hercegovini su cijene cigarate prilično ispod evropskog prosjeka i iznose 32 % od evropskog prosjeka. Inače, među najnižim cijenama duvana su u Crnoj Gori gdje iznose 24 % od evropskog prosjeka. Baš kao i duvan, u Norveškoj je najskuplji i alkohol i cijena iznosi 229 % od evropskog prosjeka. U Bosni i Hercegovini cijene alkohola iznose 78 % evropskog prosjeka, dok je u Srbiji 73 %, a u Hrvatskoj čak 113 % od evropskog prosjeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Uskoro počinje izgradnja sportske dvorane u Bijeljini, konzorcijum predvođen Fortis Grupom dobio posao težak skoro 900.000 KM

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sa predstavnikom Grupa Fortis iz Banjaluke koja je zajednički nosilac ponude sa Inžinjering iz Jelaha i Bijeljina put iz Bijeljine, potpisao ugovor o izgradnji prve faze sportske dvorane u okviru kompleksa Gradskog stadiona. Ugovorena vrijednost posla je 875.045 KM, a rok za završetak radova je 180 dana od uvođenja izvođača u posao. U ovoj fazi izgradnje biće vršeni pripremni zemljani i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.