NavMenu

Klinika za infektivne bolesti UKC Tuzla dobila Dnevnu bolnicu i laboratoriju kliničkih vještina

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.06.2015. 12:05
Komentari
Podeli
Klinika za infektivne bolesti UKC-a Tuzla od juče je bogatija za dva nova prostora, a to su Dnevna bolnica klinike i laboratorija kliničkih vještina, prenosi RTV Slon.

Dvadesetčetverosatni monitoring svakog pacijenta u novom prostoru i sa novim laboratorijskim mašinama, cilj je novootvorene Dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

- Otvaranjem Dnevne bolnice na infektivnoj klinici, kako za djecu, tako i za odrasle, podići ćemo efikasnost i efektivnost svih dijagnostičkih i terapijskih procedura pacijenata kojih boluju od infektivne bolesti - pojasnio je dr Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla.

Otvaranjem Dnevne bolnice povećat će se broj liječenih pacijenata, a samim tim i smanjiti broj pacijenata koji se zadržavaju na ležanju u bolnici, što i jeste tendencija svih modernih zdravstvenih ustanova u regiji i u svijetu.

Laboratorija kliničkih vještina, također je novina u UKC-u Tuzla. Riječ je o laboratoriju koji je namijenjen za edukaciju na fantomskim lutkama.

- Studenti dodiplomski i postdiplomski, pa i zaposlenici i novi uposlenici, biće educirani u ovoj laboratoriji u kojoj primjenjujemo dodatna učila na kojima se može sa sigurnošću provoditi različite intervencije, sticati različite kliničke vještine, i ovladavati metodama timskog rada, liderstva komunikacije i tako dalje - kazao je dr Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla.

Edukacije koja se zasniva na simulaciji u savremenoj medicini odnosno medicinskoj edukaciji, kako na faklutetima, tako i na zdravstveni ustanovama, jedan je od najboljih oblika edukacije.

- Strategija naše ustanove je da budemo regionalni lider, ne samo ne samo u liječenju pacijenata i inovacijama, nego i u objedinjavanju struke, nauke i prakse - tvrdi dr Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla.


"Menprom", "Murex", "Bosnalijek", "Izazov", samo su neke od više od 130 društveno odgovornih kompanija i pojedinaca koji su učestvovali u adaptaciji i osavremenjavanju prostorija u kojima se nalaze Dnevna bolnica i Laboratorija.

Još uvijek ima dobrih ljudi, kazao je dr Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti, prisjećajući se prve donacije koja je stigla u Kliniku. Sa pet kanti farbe sve je počelo. I simbolične donacije penzionera i ona najveća donacija od 30.000 KM tvrdi dr mAhmetagić jednako su mu drage, jer su znak dobre volje ljudi koji nas okružuju, ali i šire, prenosi RTV Slon.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.