NavMenu

U martu zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.04.2015. 11:36
Komentari
Podeli
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u martu bilježi pad za 0,5% u poređenju sa februarom, te rast za 0,4% u odnosu na isti mjesec 2014. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 16,4, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 4,7%, energije za dva odsto, intermedijarnih proizvoda manja za 1,5%, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1%.

U martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 10%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7%, energije za jedan odsto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, ostala je na istom nivou, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 5,2%.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u martu, u poređenju sa februarom bilježi pad u području proizvodnje i snabdijevanju električnom energijom za 2,2%, u prerađivačkoj industriji za 1,2%, te u području vađenja ruda i kamena za 0,8%.


U martu ove, u odnosu na mart prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 2%, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom za 0,9%, a u vađenju ruda i kamena pad za 4,8%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.