NavMenu

Globalni sindikat "IndustriALL" iz Ženeve podržao radnike "Kosmosa"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.04.2015. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Globalni sindikat "IndustriALL" iz Ženeve, koji predstavlja više od 50 miliona radnika u proizvodnji, energetici i rudarskom sektoru u 143 zemlje širom svijeta, uključujući i Sindikat metalaca i rudara RS, pozvao je Vladu RS da odgovori na zahtjeve radnika banjalučkog "Kosmosa", koji su u štrajku od decembra prošle godine.

U pismu upućenom Željki Cvijanović, premijerki RS, i Petru Đokiću, ministru industrije, energetike i rudarstva RS, pozivaju ih da hitno intervenišu na legitimne zahtjeve radnika "Kosmosa". Ističu da pobliže nadgledaju radnu situaciju u "Kosmosu", u kojem plate radnicima nisu isplaćene 15 mjeseci, a doprinosi za 2011, 2012. i 2013. godinu.


- Smatramo ovakvu situaciju neprihvatljivom, i u potpunosti podržavamo štrajk radnika - ističu u ovom pismu, koje je potpisao Jyrki Raina, generalni sekretar ove organizacije.

Kao posljedica toga, "IndustriALL" poziva Vladu RS da postavi novi menadžment kompanije, koji će sjesti i pregovarati sa sindikatom za fer rješenje konflikta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.