NavMenu

Dalmacija zove - Potrebno 50% više sezonaca

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.03.2015. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Bezarević)
Prošle godine je na sezonskim poslovima, preko splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), angažirano gotovo 8.000 nezaposlenih osoba, a u nadolazećoj turističkoj sezoni biće ih vjerojatno i mnogo više, piše "Slobodna Dalmacija", a prenosi portal Manager.ba.

Naime, samo tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su, preko oglasa na Zavodu, tražili 1.973 sezonca, što je čak za 49% više nego u istom lanjskom razdoblju kad ih je bilo - 1.318.

- Riječ je o radnim mjestima, odnosno zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova područnog ureda.

Veće hotelske kuće traže i druga uslužna zanimanja, poput kozmetičara, pedikera i frizera, a kao novitet zamijetili smo potražnju za maserom, odnosno maserkom na plaži koju putem HZZ-a oglašavaju uglavnom hoteli na Makarskoj rivijeri.

- Takva je usluga sastavni dio ponude brojnih svjetskih resorta. Naši hotelijeri unapređuju svake sezone svoju ponudu i mnogi se danas mogu svrstati uz sam bok velikim svjetskim hotelskim lancima, od kojih su pojedini već i dulje vrijeme na našim prostorima - kaže Gusić.

U svakom slučaju, najviše radnih mjesta sada oglašava hotelski lanac "Sunčani Hvar" - više od 300 među kojima je samo 70 rezervirano za konobare. U "Svpetrvs hotelima" posao će ove sezone naći barem 239 (broj sada oglašenih radnih mjesta na Zavodu) nezaposlenih, a priliku za zapošljavanje na južnoj strani Brača, u bolskim hotelima "Zlatni rat", dobiće, također, više od 200 osoba koje su u potrazi za poslom, piše "Slobodna Dalmacija".


Među većim oglašivačima sezonskih radnih mjesta spomenimo još hotele "Podgora" i "Baška Voda", tvrtku "Modra špilja" itd. Velik broj poslodavaca, poput "Le Meridien Lava" ili "Radison Blu Resorta", je tijekom siječnja i veljače preko Zavoda organizirao susrete s nezaposlenim osobama koje apliciraju na sezonska radna mjesta.

Najbolje u cijeloj priči jest to što su, prema podacima splitskog HZZ-a, pojedini sezonci lani bili angažirani i do početka prosinca, odnosno tek tada su se vratili u evidenciju biroa, prenio je poirtal Manager.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.