Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pilana Šavija i preduzeće Gro Line vodeći drvoprerađivači u Jezeru - U planu širenje pogona i nova zapošljavanja

Pilana Šavija
Pilana Šavija (Foto: Pilana Šavija)
U strategiji razvoja Jezera do 2028. godine navodi se da ukupni godišnji raspoloživi etat šuma u privatnom i državnom vlasništvu iznosi preko 13.000 m3 drvne mase, što predstavlja solidnu osnovu za organizovanje prerade drveta.

Šumama u državnom vlasništvu na području opštine Jezero gazduje JP Šume RS Sokolac, a pripadaju Srednjevrbaskom šumskoprivrednom području kojim gazduje ŠG Gorica Šipovo.

- Sektor drvoprerađivačke industrije trenutno se suočava sa niskim stepenom finalizacije proizvodnje, što u znatnoj mjeri umanjuje potencijal ovog sektora, kako u pogledu generisanja daleko većih prihoda, tako i u pogledu generisanja novih radnih mjesta. Upravo, ovo treba da bude jedan od ključnih fokusa opštine Jezero u narednom periodu – ističe se u Strategiji.

Proizvodnja građe i sobnih vrata za inostrano tržište

Na području Jezera dvanaest godina posluje Pilana Šavija, koja je poslovanje počela sa pet zaposlenih, i od tada bilježe pozitivne trendove rasta, te danas imaju 16 zaposlenih.

- Firma planira proširenje broja radnika i ide ka većoj modernizaciji mašina. Najviše koristimo jelu i smreču (90%), a bukvu dosta manje (10%). Najviše radimo građevinsku rezanu građu 70%, a radimo i polufinalni proizvod lijepljene lamelirane letvice koje se koriste za proizvodnju prozora i vrata. Proizvode pretežno plasiramo u inostranstvo-izvoz 70%, dok 30% ide za domaće kupce. Nudimo još piljevinu koja se koristi za proizvodnju peleta i otpadno drvo (okorke) – istakli su iz pilane Šavija za eKapiju.

Pilana Šavija
Pilana Šavija (Foto: Pilana Šavija)
Sve sirovine nabavljaju na teritoriji Republike Srpske čiji kvalitet ocjenjuju zadovoljavajućim.

- Kapacitet naše proizvodnje je 5.000 m3 godišnje prerade, dok smo uz moderniju opremu povećali naše potrebe za još 20%.

Ističu da ako okolnosti dozvole i ne bude novih nameta koje neće moći ispoštovati imaju u planu proširiti i proizvodnju i broj radnika.

U Jezeru posluje i Radenko Grozdić koji je treća generacija koja se bavi izradom drvene stolarije, preciznije visokokvalitentih sobnih vrata.

- Pokojni djed je skoro po završetku Drugog svjetskog rata pokrenuo proizvodnju te sa svoja tri sina radio skoro do početka ovog potonjeg rata, kada je uslijedio zastoj, a onda kasnije je nastavio poslovanje moj otac kojeg sam ja naslijedio i radim od 1997. godine – kaže nam Grozdić, direktor firme Gro Line iz Jezera, koja je registrovana 2015. godine.

Sobna vrata Gro Line
Sobna vrata Gro Line (Foto: Gro Line)
Dodaje da proizvode sobna vrata koja izvoze za Evropsku uniju, odnosno prvenstveno za Hrvatsku, i da odavno zadovoljavaju evropske standarde kvalitetom svojih proizvoda.

- Za vrijeme pandemije bila je prepolovljena potražnja, mada se nismo posebno na to osvrtali. Imamo 15 zaposlenih, a vjerujem da ćemo zaposliti još pet, šest radnika. U pripremi je novi pogon za pripremu primanog proizvoda stolarije. To je pilana koja sječe oblovinu, koja onda ide u sušaru, pa prerada u firze koja se onda koriste za izradu sobnih vrata. To smo do sada nabavljali od drugih, a sad ćemo je samostalno praviti.

Osnovnu sirovinu uglavnom nabavljaju iz lokalnih šuma, i kako nam kaže, zadovoljava potreban kvalitet, a što se tiče repromaterijala za sobna vrata sve uvoze iz EU kao npr. ljepilo, brave, baglame, ručke i dr. jer kod nas toga nema.

- Ukoliko sve bude kako smo planirali sa ovom pilanom, pošto ima značajan kapacitet, možda proširimo i na druge vidove poslovanja – dodaje Grozdić.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak