Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Netaknuta priroda potencijal za stočarstvo - Za veći razvoj potrebna pomoć sa svih nivoa

Blago porodice Savić
Blago porodice Savić (Foto: Nemanja Savić)
Šestočlana porodica Savić čini jedno od vodećih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Jezero. Željko Savić sa suprugom i četiri sina vrijedno brine o svom stadu ovaca, dok se bave i uzgojem kukuruza i drugih kultura.

Kako nam Željko kaže, ozbiljniji koraci u stočarstvu napravljeni su prije dvadesetak godina, kad je napustio dotadašnje preduzeće, koje je kroz privatizaciju dovedeno u stečaj, a on je dobijenu otpremninu iskoristio i proširio stado ovaca. Danas, njegovo stado broji oko 125 ovaca, a pod kukuruzom obrađuje oko 30 duluma i oko 150 duluma kosi.

- Onda se uzeo i traktor, pa poneki priljučak, pa onda od prihoda koje ostvarim uložim opet u nabavku nove mehanizacije i dijelova – prepričava dosadašnji razvoj.

Željko Savić
Željko Savić (Foto: Nemanja Savić)
Na imanju svi rade, dok najstariji sin studira Veterinarski fakultet u Banjaluci. Putuje, svaki dan, a mladi ko mladi, radije bi da nađu neki posao kod privatnika.

Teška vremena su došla, kaže nam Savić, država je zanemarila seljaka, a novonastala situacija nam ukazuje da je važnije brinuti o poljoprivredi i proizvodnji hrane.

- Ako održimo sela i bude hrane, napravićemo ceste – ističe Savić.

Nekoliko puta dobijao je određene donacije što u opremi, što u novcu koje je iskoristio da proširi stajski prostor.

(Foto: Nemanja Savić)
- Ja sam uložio i svojih još 7.000 KM, proširio sam i sad štala ima oko 200 m2, duge su zime ovdje i ne može se bez štale. Uvijek su ulaganja u poljoprivredu – kaže nam.

Za vunu odavno nema više interesa, tako da veći dio se zapali, a nekada su naši stari skoro sve od te vune pravili, ističe i dodaje da nije lako, ali da nema predaje i da se mora boriti i gledati naprijed.

Želja, dodaje uvijek ima, rado bi da nabavi mješaonu na struju za barem 300 kg kukuruza, da ima za svoje potrebe i drugo, ali bez značajnije pomoći i subvencija teško su ostvarive.

Prirodu u Jezeru ocjenjuje nezagađenom i vrlo pogodnom za bavljenjem i stočarstvom, kao i za turističku djelatnosti, ali ova mala opština ne može realizovati planove sopstvenim sredstvima, te im treba pomoć i drugih institucija.

Mlijeko za pet

Domaćinska je i kuća Rade Milanović, koja od svojih pet krava, redovno isporučuje svježe mlijeko poljoprivrednoj zadruzi u susjednom Šipovu.

U prosjeku oko 700 litara mjesečno proda, a koliko će mlijeka biti zavisi od brojnih faktora.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Za sada ne planira da povećava broj grla, iako bi rado i da nabavi moderniju opremu i poveća proizvodnju. Bez pomoći nadležnih institucija mišljenja je da su i njeni planovi teško ostvarivi.

- Ne mogu reći da sam zadovoljna otkupnom cijenom mlijeka, kada uzmemo u obzir sva poskupljenja, ali sam zadovoljna zadrugom koja otkupljuje, tačni su i uredni sa isplatom, odgovorni i imamo odličnu saradnju – kaže nam Milanović.

Poljoprivredno gazdinstvo su registrovali 2014. godine i to na Radinu inicijativu, jer je htjela da dodatno doprinese domaćinstvu.

- Dok budem imala računa, nastaviću da se bavim ovim poslom a vjerujem, kako se razvija sadašnja situacija, da će mnogi koji budu imali uslove da se vrate selu i da krenu da stvaraju.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak