Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Jezero ima sistem objedinjene naplate komunalnih usluga - U planu nabavka mehanizacije i širenje djelatnosti

Opština Jezero
Opština Jezero (Foto: Opština Jezero)
Javno komunalno preduzeće Pliva Jezero je osnovano prije nekoliko mjeseci sa osnovnim ciljem da se u oblasti upravljanja vodosnadbijevanjem i naplati komunalnih usluga obezbijedi kvalitetniji rad i poslovanje. Kako nam iz ovog preduzeća kažu, prethodno komunalno preduzeće je zbog nedomaćinskog poslovanja otišlo pod stečaj, odnosno, u toku je predstečajni postupak.

Neadekvatno poslovanje dovelo je do stvaranja velikih gubitaka, zbog čega je ranijem komunalnom preduzeću 2014. blokiran račun, dok je stanovništvo izbjegavalo da izmiruje svoje obaveze. U komunalnom Pliva očekuju da će ubrzo takva slika stanja da se promijeni, jer kao jedan od prvih projekata koji realizuju jeste uvođenje sistema objedinjene naplate, a u planu su i druge brojne aktivnosti.

- Sistem objedinjene naplate obuhvata račune koji će se izdavati za pružanje komunalnih usluga tj. računi utroška vode, odvoza smeća i komunalne nakande. Ovaj projekat objedinjenih naplata i njena implementacija u našem komunalnom preduzeću je donacija dobijena od strane Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a implementira se preko Dwelt PlatformX sa kojim je načelnca opštine Jezero Snežana Ružičić potpisala Sporazum - naveli su iz ovog preduzeća.

Kako su istakli, veoma su zadovoljni ovim sistemom, a izdavanje prvih računa kreće uskoro.

- To je jedan detaljan pregled svih troškova korisnika, koji istovremeno čuva i korisnika i pružaoca usluga.

Osnovne nadležnosti komunalnog su održavanje vodovoda, isporuka pijaće vode, kao i održavanje čistoće u opštini.

- U planu je da održavamo i privatna dvorišta, prema željama stanovnika, održavanje lokalnih puteva, kao i groblja. Na području opštine još nije riješeno pitanje kanalizacije, što takođe predstavlja jedan od budućih projekata. Nastojaćemo da poboljšamo i mehanizaciju za rad komunalnog preduzeća, kao što je nabavka traktora sa pratećim nastavcima, poput grna za razgrtanje snijega, korpu i dizalicu za održavanje javne rasvjete i dr.

Sitem hlorisanja "kap po kap"
Sitem hlorisanja "kap po kap" (Foto: Opština Jezero)
Podsjećaju da je nedavno izvršen tehnički prijem radova na vodovodu na području opštine Jezero, tačnije postavljanje modernog sistema za hlorisanje na oba izvorišta vode sa kojih se pitkom vodom snabdijevaju stanovnici sa područja opštine. Iako je 2010. godine rađen projekt vodovoda na području opštine do danas se sistem hlorisanja obavljao "ručnim doziranjem".

Unapređenje sistema prikupljanja i odvoza otpada

Krajem 2021. godine načelnica opštine Jezero, Snežana Ružučić, potpisala je ugovor o nabavci 30 kontejnera za odvoz otpada sa ilijaškom firmom Ezio Inox u sklopu realizacije projekta podržanog od Savjeta Evrope i potpisanog Sporazuma između opštine Jezero i opštine Jajce u svrhu jačanja međuopštinske saradnje.

Ovim projektom svaka opština dobija po 15 kontejnera koji su istovremeno sa potpisom ugovora i isporučeni opštini Jezero. Vrijednost projekta nabavke kontejnera je 9.477 KM.

(Foto: Opština Jezero)
Ovom nabavkom je finaliziran projekt "Veslanjem do čiste rijeke Plive"u vrijednosti od 10.000 EUR, nabavka 30 kontejnera i četiri čamca sa opremom, koji je za opštinu Jezero i Jajce provela opština Jezero.

Takođe, prošle godine je opština sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske potpisala ugovor za projekat "Nadogradnja mehanizma na vozilu za odvoz komunalnog otpada, nabavka kanti, upravljanje i sakupljanje otpada u Opštini Jezero", u ukupnoj vrijednosti od 20.000 KM.

Novac je dobijen na osnovu Javnog konkursa za dodjeljivanje sredstava sufinansiranja programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine za 2020/21 godinu, raspisanog od strane Fonda, gdje je Opština Jezero izabrana kao jedna od korisnika sredstava Fonda.

U planu je osnivanje i regionalne deponije, kao i uvođenje reciklaže otpadnog materijala.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak