Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Regulacija toka rijeke Jošavke

Obuhvat eksproprijacije na Google Earth podlozi
Obuhvat eksproprijacije na Google Earth podlozi (Foto: Opština Jezero)
Realizacija projekta Regulacija toka rijeke Jošavke, čime bi se spriječile naredne poplave centra opštine, kao i atraktivnog zemljišta za potencijalne investitore, mogao bi da počne ove godine.

Ovaj značajan projekat procijenjen je na 715.000 KM sa uračunatom dodatnom orijentacionom vrijednošću parcela za otkup, koji je iznimno značajan za opštinu Jezero i trajno bi se riješilo pitanje poplava koje izaziva rijeka Jošavka.

Naime, kako su nam rekli u Opštini Jezero, svake godine tri do četiri puta, rijeka i njene pritoke nabujaju, te se zbog položaja samog korita prelivaju na saobraćajnice i okolno zemljište. Da bi se takvi prizori ubuduće spriječili, planirana je izmjena samog smjera korita, te je u toku eksproprijacija zemljišta za potrebe sprovođenja projekta.

- Taj projekat će neutralisati poplave. Projekat ukoričavanja korita rijeke Jošavke na drugačiji način, odnosno pod drugačijim uglom, definitivno bi eliminisao poplave u užem centru Jezera. Veliki broj drugih projekata, poput riješavanja kanalizacije ne možemo da regulišemo, jer imamo problem vodostaja. Visina Plive je u istoj ravni kao i visina ceste, a u vrijeme poplava dolazi do izlivanja i fekalija i drugih voda. To nam je prioritetno, radimo na eksproprijaciji zemljišta, te se nadamo da ćemo sa Vodama RS brzo realizovati ovaj projekat - ističe Snežana Ružičić, načelnica Opštine Jezero.

Takođe, dodaje, sa tim projektom ne samo da bi riješili problem poplava u užem centru opštine, nego bi se takođe isušio uzvodni dio Jošavke, čime bi dobili povećanje industrijske zone, odnosno zone za razvoj privrede.

- Jer mi se nalazimo na magistralnom putu M-5, a dosadašnja osmatranja gustine saobraćaja su pokazala da smo mi jako tranzitna opština. Uređenjem korita Jošavke dobijamo dio prostora uz ovaj magistralni put koji će biti isušen i dobićemo građevinske parcele - pojašnjava Ružičić.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak