Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Osnivanje edukativno-istraživačkog centra - U saradnji sa univerzitetima u pripremi projekat za NASA-u

(Foto: Opština Jezero)
Javni univerziteti i Opština Jezero u maju 2021. godine potpisali su Sporazum o realizaciji zajedničkih aktivnosti na praćenju projekta "NASA Misija Mars 2020".

Ovom sporazumu prethodila je vijest koja je Jezero proslavila nadaleko i naširoko. Naime, američka svemirska agencije NASA za mjesto slijetanja misije "Mars rover 2020" odabrala je krater Jezero, koji je naziv dobio upravo po ovoj opštini.

Sporazum su u prostorijama opštine Jezero, u ime visokoškolskih ustanova potpisali rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, prorektor za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr Sanja Bijakšić, a u ime opštine Jezero načelnik Snežana Ružičić.

Prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da je na osnovu ovog sporazuma obezbijeđena saradnja između akademske zajednice i opštine Jezero.

On je objasnio da su dogovorili da na projektima budu angažovani oni nastavnici čije kompetencije mogu dati najveći doprinos u primjeni i pisanju projektnih aplikacija.

- Imamo kompetentan kadar, a kaže se da se za dobar projekat uvijek nađe novac. Ova četiri javna univerziteta garantuju da će ti projekti biti na adekvatan način pripremljeni - istakao je u rektor Gajanin poslije potpisivanja sporazuma.

(Foto: Opština Jezero)
Prorektor za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr Sanja Bijakšić, a koja je u ime rektora prof. dr Zorana Tomića potpisala ovaj sporazum, rekla je da se nada da je ovo tek jedan prvi mali korak ka nekim budućim projektima.

- Zasigurno naš univerzitet sa ostala tri univerziteta ima kapacitete da pomogne opštini u realizaciji njihovih ideja, a to je implementacija budućih projekata koji mogu biti od interesa za sve nas - istakla je Bijakšić.

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić je tom prilikom rekla da se saradnja sa univerzitetima neće zadržati samo na pripremi prijedloga projekta osnivanja edukativno-istraživačkog centra iz oblasti astronomije i astrofizike u opštini Jezero, koji će biti upućen prema NASA, već će se preliti u sve oblasti.

Potpisivanju je u maju prošle godine prisustvo i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Trbić.

Krater Jezero na Marsu - kako je počelo

Međunarodna astronomska unija je 2007. godine mali krater na Marsu nazvala po opštini Jezero, a kako je pojašnjeno, IUA daje imena kraterima po malim gradovima i opštinama širom svijeta.

Međutim, tek u novembru mjesecu 2018. godine u Opštini su saznali za vezu sa Jezerom na Marsu, kada je NASA donijela odluku da ce najveća misija biti upravo krater Jezero na Marsu i da ce rover "Upornost" biti lansiran na krater Jezero 2020. godine.

Posjeta amabasadora Eric Nelsona
Posjeta amabasadora Eric Nelsona (Foto: Opština Jezero)
- Kada sam od prijatelja dobila informaciju o ovoj vijesti, mislila sam da je riječ o šali. Budući da je bilo raznih spekulacija, da je krater na Marsu dobio ime po jezeru kao prirodnoj pojavi, uz pomoć prijatelja koji se nalaze u određenim diplomatskim vodama u Americi i preko Ambasade SAD-a u BiH sam od NASA-e zatražila potvrdu o tom da je krater dobio ime po našoj opštini. Ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson, je na moju inicijativu, posjetio opštinu Jezero u septembru 2019. godine, i tom prilikom uručio pismo direktora NASA-e za istraživanje Marsa, Jamesa Watzina u kojem odaje počast vezi između opštine Jezero i kratera na Marsu, te je vijest o tom trenutku planetarno odjeknula – istakla je načelnica Opštine Jezero, Snežana Ružičić.

Time njihove aktivnosti nisu završene. U opštini su organizovali praćenje lansiranja rovera na krater na Marsu, te slijetanje rovera, kada su opet dospjeli u središte svjetske javnosti.

- Javila se velika zainteresovanost kako regionalnih, tako i mnogih svjetskih medijskih kuća, te smo ovaj trenutak iskoristili za veliku promociju naše opštine, i sigurna sam da rezultat neće izostati.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak