Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Opština Jezero kao filmski grad - Idejnim rješenjem predviđena izgradnja objekata potrebnih za snimanje serija i filmova (FOTO)

Opština Jezero mogla bi u budućnosti da dobije filmski grad. Po idejnom rješenju "Jezero, filmski grad" studenta Arhitekstonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci Aljoše Đumića predviđeno je oživljavanje Jezera, te razvoj i sanacija pojedinih dijelova opštine. Ovim rješenjem nudi se i sva potrebna logistika za snimanje filmova.

Kako nam objašnjava Đumić, kreiranjem različitih scena dobilo bi se više šumskih staza, uredile bi se obale, te proširili ugostiteljski kapaciteti.

- S obzirom na to da Jezero nema prepoznatljivo mjesto susreta, ponudio sam rješenje i za trg. Dio trga bio bi novoizgrađen objekat, šetalište i javni bioskop, a predviđene su i tribine sa velikim platnom za projekcije filmova na otvorenom - ističe naš sagovornik.

Dodaje da Jezero posjeduje niz potencijala, a prirodni resursi su prvi na listi.

- "Mala Venecija" na adi, kako je mnogi nazivaju, odgovorila bi na razne zahtjeve pri kreiranju scena. Potencijal koji bih svakako želio da spomenem jesu Jezerani koji su nas dočekali kao domaćini, raširenih ruku. Pri razgovoru sa njima shvatio sam da su spremni na širenje, razvoj opštine i ugostiteljsva, kojeg trenutno skoro da nema.

Đumić kaže da film čija bi se cijela radnja odvija u Jezeru vidi kao neku komediju ili dramu, bez pretjerane akcije. Najprikladnije bi bilo, dodaje, osvrnuti se na pozorišne komade.

- Jezero ne mora nužno da sadrži cijelu radnju filma. Razni ambijenti mogu da se uklope u razne žanrove. Mnogi režiseri bi ovu opštinu pronašli kao mjesto radnje za jedan dio filma ili jednu scenu, što je dovoljno da neki poznati glumac boravi u ovom mjestu i samim tim utiče na razvoj turizma.

Kao najbitnije, naš sagovornik ističe mogućnost stvaranje više različitih ambijenata pogodnih za više žanrova i scena.

- Ne pričamo samo o snimanju filmova, nego i o snimanju reklama, muzičkih spotova, serija, kratkih filmova i mnogih drugih projekata koji bi se mogli realizovati u Jezeru.

Kako bi što lakše dočarao ovo idejno rješenje, Đumić predlaže da zamislimo da smo režiser koji želi da snimi film ili dio filma u nekom prirodnom ambijentu.

- Znate da postoji jedno mjesto koje možete da nazovete i rezervišete na nekoliko dana ili mjeseci. Tamo vas čeka sve što vam je potrebno za snimanje. Monteri, kamere, statisti, osvjetljenje, odmor i uživanje na jednom mjestu. Naravno da bi tu opciju prvu razmotrili.

Prvi filmski grad na ovim prostorima

Kada bi došlo do realizacije projekta, po prvi put bi na ovim prostorima nikao jedan filmski grad.

- Govorimo o industriji koja bi se razvijala u Jezeru, a samim tim, bilo bi posla za sve mještane. Pojedini bi radili u industriji, a pojedini u ugostiteljstvu.

Đumić objašnjava da potrebne logistike trenutno nema.

- Smještajni kapaciteti postoje, ali ih je potrebno precizno definisati i dovesti na određen nivo. Svakako da bi bilo potrebno izgraditi još smještajnih objekata, jer paralelno govorimo i o razvoju turizma.

Dodaje da su ugostiteljski kapaciteti u duhu mjesta, međutim kako objašnjava, turizam traži raznovrsnost, te je potrebno adaptirati postojeće objekte ka ideji filmskog grada.

S. Šubara

Fotogalerija
Idejno rješenje filmskog grada u opštini Jezero


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak