Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Tropico bar upotpunio turističku ponudu Jezera - Seoski turizam privlačan za lokalno stanovništvo

Tropico bar
Tropico bar (Foto: Milan Kutanjac)
U dolini rijeke Plive, neposredno uz njenu desnu obalu, a ispod planine Otomalj, smješteno je jezero Đol. Čine ga Veliki Đol i Mali Đol koji su međusobno udaljeni oko 300 metara. Đol je posebno popularan u toku ljetnjih mjeseci kada svojom toplom i mirnom vodom privlači veliki broj kupača i izletnika. Osim toga, jezero je popularna i ribolovačka destinacija, posebno zbog smuđa i šarana.

Sa vjerom da može da unaprijedi turističku ponudu mladi preduzetnik Milan Kutanjac odlučio je da otvori na obali jezera Đol sada već prepoznatljivi Tropico bar, mjesto koje posjećuju i stari i mladi, a gosti dolaze iz svih krajeva. Neki dođu na jedan dan, a drugi se odlučuju da ovdje odmaraju na duži period, istražujući sve ono što lokalni domaćini mogu da ponude - od ukusne gastronomske ponude do istraživanja planina i drugih prirodnih ljepota.

(Foto: Milan Kutanjac)
- Jezero Đol je posebno bogato florom i faunom, tako da se na njemu ribari tokom cijele godine, dok u ljetnjim danima dolazi veliki broj kupača koji uživaju u vodi čija temperature dostiže i do 28 stepeni. Drugi dio kupača dolazi da bi riješilo kožne probleme, uz vodu koja je bogata sumporom i jodom, te se vjeruje da ima ljekovita svojstva – kaže nam Kutanjac.

U poslovne vode Kutanjac je uplovio skromnim finansijkim sredstvima, ali sa velikom voljom da ostvari svoje želje. U tome su mu pomogli prijatelji, a značila mu je i podrška gostiju, koji sada dolaze tokom cijele godine.

Iako je prošao kako kaže "trnovit put" smatra da pošten rad treba podržati i davati podršku svima koji ostaju na svome imanju.

- Potičem iz prosječne porodice, sve sam stvarao sam, a sada sam na pola puta. Želim da doprinesem razvoju ovog kraja, mog Jezera, da pomognem ljudima, da se umrežimo, da radimo svi kao jedan i iskoristimo ove naše potencijale, da ovdje napravimo pravi turistički kraj – kaže Kutanjac.

On vjeruje da svi lijepo mogu živjeti od turizma ako se ujedine, i ako obogaćuju i unapređuju svoju ponudu.
Uz svom ugostiteljskom lokalu nudi i apartmane za smještaj gostiju, a kad su kapaciteti popunjeni onda se gosti rado upućuju i kod drugih koji se bave seoskim turizmom. Takođe, u ponudi su i vožnja pedalinama, organizovanje planinarenja, kao i drugi vidovi sportske zabave.

Apartman Pliva Jezero
Apartman Pliva Jezero (Foto: Šaval Ribić)
Širenje smještajnih kapaciteta – apartmani Pliva

Da svoju snagu usmjeri u razvoj turističke ponude odlučio je i Ševal Ribić, koji se posljednje tri godine bavi pružanjem smještaja posjetiocima Jezera.

- Prizemni sprat kuće sam uradio kao apartman i tu se nalaze dvije spavaće sobe sa po dva kreveta, dnevna soba sa klimom, kuhinja i kupatilo. Lokacija je kod rijeke Plive par metara, a oko dva kilometra nizvodno Pliva se ulijeva u Veliko Plivsko jezero gdje je smješten hotel i restoran Plaža. Sto metara od mog apartmana nalazi se put za planinu Otomalj nadmorske visine 1.100 metara koju posjećuju i domaći i strani turisti.

Kako kaže, na ovaj potez ga je ohrabrio dolazak sve većeg broja gostiju iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Omana i drugih, kao i zainteresovanost lovaca i ribolovaca.

- Imam namjeru da proširujem kapacitete i već su u toku pripreme za dvije brvnare na obali rijeke Plive – kaže nam Ribić.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak