Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Tanja Rosić, viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i ekologiju - Imamo sve preduslove za proizvodnju zdrave hrane

Tanja Rosić
Tanja Rosić (Foto: Opština Jezero)
Zahvaljujući prirodnim okolnostima opština Jezero ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. S obzirom na njen geografski položaj stočarstvo je najpogodnije za razvoj, pa je zbog toga i poljoprivredna koncepcija opštine usmjerena najviše na stočarsku proizvodnju, tj. govedarsku i ovčarsku, a koje su orjentisane na proizvodnju mesa i mlijeka.

- Svake godine opština u nacrtu budžeta planira određena sredstva za podsticaj stočarstva i domaćinstava koja se bave stočarstvom na području naše opštine. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odazvali smo se svakom pozivu za podsticaj i sufinansiranje prioritetnih projekata iz ove oblasti. Pružili smo i svu neophodnu nematerijalnu i tehničku pomoć, kao i obuku relevantnog osoblja u cilju što boljeg razvoj stočarstva na našim prostorima – ističe Tanja Rosić, viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i ekologiju koja obavlja i poslove referata Službe za poslove dječije i socijalne, i boračko-invalidske zaštite.

Iz oblasti poljoprivredne proizvodnje u Jezeru posluju, između ostalih, ribogojilište Janj za uzgoj i preradu ribe, poljoprivredna zadruga Perućica koja se bavi uzgojom krupne stoke, gazdinstvo Aleksić koje uzgaja koze, a tu je i Udruženje poljoprivrednika Jezero koje zastupa interese svih koji se bave ili žele da se bave poljoprivredom.

Prema uvidu u demografsku kartu zemljišnih površina, opština Jezero raspolaže sa 25.665.465 hektara šuma. Šumama opštine Jezero gazduje šumsko-privredno gazdinstvo Gorica iz Šiopova. Opština Jezero ima i svoj uređajni elaborat, stanje šuma i neobraslog šumskog zemljišta po gazdinskim klasama i kategorijama šuma.

- Takođe, na području opštine Jezero posluje pilana Šavija koja je jedan od ozbiljnijih poslovnih partnera u ovom kraju za proizvodnju rezane građe i svih vrsta oblovine te svih drugih proizvoda u drvnoj obradi. Raspolažu sa svom potrebnom mehanizacijom i ljudstvom za proizvodnju i obradu većih količina proizvoda od drveta i jedni su od popularnijih i traženijih klijenata za izvoz u Evropsku uniju – ističe Rosić.

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Proizvodnja organske hrane

Opština Jezero ima značajan i vodni potencijal (rijeka Pliva i Jošavka, Perućička rijeka, jezero Đol u Ljoljićima). Ovi potencijali mogu se koristiti za razvoj turizma i hidroloških objekata, kao i u domenu razvoja ekologije i očuvanja ekološki zdrave sredine. Planirana je i gradnja MHE Pliva, ali skupština opštine svojim glasanjem nije usvojila ovaj prijedlog zbog bojazni od štetnih uticaja na životnu sredinu.

- Zahvaljujući prirodnim potencijalima naša opština ima i sve preduslove za proizvodnju zdrave hrane. Na području opštine Jezero postoji nekoliko uspješnih proizvođača meda, koji proizvode vrlo kvalitetan šumski i livadski med. U narednom periodu opština Jezero nastojaće da podrži sve one koji se odluče na proizvodnju organske hrane, te da i na taj način podržimo i ovaj segment razvoja naše opštine – ističe Rosić i dodaje da će fokus Opštine Jezero u narednom periodu biti da doprinese razvoju ruralnog područja, obezbjedi proizvođačima veće prihode i više cijene proizvoda, kao i da sufinansira realizaciju prioritetnih projekata iz lokalne razvojne strategije.

- Kao opština stalno smo na raspolaganju lokalnom stanovništu za sva pitanja i potrebne informacije, a sve u cilju što boljeg razvoja naše lokalne zajednice. I pored svih prirodnih potencijala i povoljnog geografskog položaja koji naša opština ima, potrebna nam je i pomoć institucija, kako bi ostvarili veći uspjeh.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak