Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Ispitivanje rudnih potencijala - Kompanija Lykos Balkan Metals želi u Jezeru pronaći rudu bakra

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Aleksandr Pobedimskiy/shutterstock.com)
Kompanija Lykos Balkan Metals nedavno je dobila saglasnost Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS da na području Jezera, Mrkonjić Grada i Šipova rade istraživanja ruda, na području Jezera prvenstveno bakra. Prostor koji će biti predmet istraživanja u Jezeru obuhvata oko 15 km2.

Kako je rečeno iz Opštine Jezero ova istraživanja ne uključuju ekploataciju rude, već samo ispitivanje potencijala, a na skorašnjem sastanku je dogovoren i okrugli sto na kome će biti prezentovane aktivnosti kompanije Lykos.

- Ono što je značajno za istaći da smo upoznati da se radi o ozbiljnoj i društveno odgovornoj kompaniji. U vrijeme Austro-Ugarske na području opštine Jezero identifikovano je više rudnih bogatstava. Kao načelnik, uvijek ću podržati samo ekološki prihvatljive eventualne projekte u budućnosti na dobrobit prvenstveno stanovnika Jezera i šire - rekla je načelnik Snežana Ružičić.

Kompanija Lykos Balkan Metals sa sjedištem u Bijeljini je podružnica australijske firme Lykos Metals Limited i dobila je dozvolu za geološka istraživanja na području opština Petrovo, Mrkonjić Grad, dio opštine Jezero i Šipovo, kao i opštine Čajniče.

Iz Lykosa su naveli da ovim geološkim istraživanjima traže bazične metale, a to su bakar, cink i olovo, a često ove metale prate i plemeniti metali.

Kako se navodi u Strategiji razvoja Opštine Jezero do 2028. godine, na širem području opštine utvrđeno je postojanje minerala krečnjaka i dolomita, a koji imaju veoma značajnu ulogu u građevinarstvu (ukrasni kamen, šljunak, proizvodnja keramike, proizvodnja kreča i dr), kao i u poljoprivredi (regulisanje kiselosti zemljišta i dr).

Prostornim planom Republike Srpske kao potencijalna rudarsko-geološka nalazišta pogodna za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena definisani su lokaliteti Majdan i Krivi brod.

U cilju komercijalne eksploatacije ovih i drugih prisutnih mineralnih sirovina na području ove opštine, potrebno je provesti detaljnija geološka istraživanja.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak