Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Plivu i jezero Đol pohode ribolovci iz regiona, ali i svijeta

(Foto: Opština Jezero)
Rijeka Pliva nadaleko je čuvena po bistroj vodi i glasi za istinsku ljepoticu kada je u pitanju sportski ribolov. Janko Aleksić, predsjednik ribolovačkog društva Zlatovčica iz Jezera sa ponosom ističe da kod njih dolaze ribolovci iz šireg regiona poput Banjaluke, Zenice, Sarajeva, Beograda, Novog Sada ali i iz Njemačke, Švedske i dalje.

- Rijeka Pliva bogata je pastrmkom i lipljenom, a to su u svijetu poznate ribe za pecanje. Dok u Šipovu, koje je blizu Jezera, imamo flaj fišing koji je veoma popularan među ribolovcima. Svake godine poribljavamo rijeku Plivu sa pastrmkom, dok u jezeru Đol ima šarana, linjaka pa i štuke, a tu i održavamo naše takmičenje za djecu – kaže nam Aleksić.

Udruženje broji između 40-50 stalnih članova, sportskih ribolovaca, a jednom godišnje se organizuje na jezeru Đol takmičenje za djecu, gdje se ona kroz prigodan sadržaj edukuju o ribolovu, uče osnove a najbolji osvajaju medalje, zahvalnice i nagrade.

- Više od pedesetero djece imamo svake godine u našoj školi ribolova, a u saradnji sa našom osnovnom školom. Meni su djeca najinteresantnija i njihova pozitivna energija. Oni vrlo brzo nauče, polože ispit i dobiju besplatne dozvole – kaže Aleksić.

Osim ribolovačkog, aktivno je i planinarsko društvo, a dolaze posjetioci sa svih strana koji pohode pitoma okolna brda.

Fišijada 2021.
Fišijada 2021. (Foto: Opština Jezero)
- Svako ko nas prvi put posjeti sa sobom nosi divne uspomene, a skoro svi se ponovo vraćaju u ovu našu malu opštinu. Posebno veliki broj dolazi na otvor ribolova, preko 60 članova iz raznih ribolovačkih udruženja, a redovni su gosti iz Banjaluke, kao i iz Sarajeva, Zenice, Beograda, Novog Sada. To druženje bude neopisivo – pojašnjava Aleksić.

Sezona počinje 1. marta i traje sve do oktobra, kada na snagu stupa zabrana pecanja. U saradnji sa lokalnom policijom uspješno se kontroliše i spriječava krivolov, mada, kako kaže Aleksić, sve je manje takvih pokušaja.

Smatra da je za veću popularizaciju ribolova i ukupne turističke ponude važno uložiti dodatne napore u širu promociju ovog kraja, da dobiju medijsku podršku, koja bi im pomogla u daljem razvoju.

Kaže nam da je planu osnivanje etno-kuće koja bi bila mjesto gdje bi se nudili lokalni gastronomski proizvodi - zdrava hrana kao dopuna prirodnog bogatstva.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak