NavMenu

Tuzlak osvojio nagradu na svjetskom takmičenju startap ideja - Nusmir Mekić napravio projekat vjetroelektrana koje će umanjiti iznose računa za struju

Izvor: Klix Nedjelja, 09.10.2016. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija.com)
Nusmir Mekić, student Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle, osvojio je nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startap ideja u Danskoj sa 7.300 glasova.

Njegova ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba ovaj uspješni mladi Tuzlak kaže da je najveći problem vjetroelektrana cijena, stoga je i radio na tome da skupe dijelove zamijeni jeftinijim, ali boljim, te da ih prilagodi radu vjetroelektrana.

- Cilj je imati uređaj koji će svako moći kupiti i postaviti na svoju kuću kako bi umanjio račun za struju ili ga u potpunosti 'zaradio'. Pored toga možemo imati i veliki utjecaj na našu okolinu te smanjiti veliku zagađenost koju imaju pojedini gradovi u BiH - kaže Mekić koji trenutno boravi u Danskoj gdje prisustvuje raznim radionicama i takmičenjima.

Inače, riječ je o svjetskom takmičenju startap ideja koje organizira Ventura Cup u saradnji s udruženim danskim univerzitetima. Takmičenje okuplja najbolje ideje za započinjanje biznisa, gdje su prisutni predstavnici velikih svjetskih univerziteta i internacionalni predstavnici.

Dodaje kako se osim navedenih na takmičenju nalaze i drugi ljudi iz cijelog svijeta koji su imali dovoljno dobru ideju da prođu u uži krug od 50 finalista.

Takmičari su inače podijeljeni u šest kategorija, a pobjednik svake kategorije dobija 5.000, dok jedan od tih pobjednika dobija dodatnih 20.000 USD.

- Takmičenje je nevjerovatno iskustvo, jer sam upoznao mnogo sjajnih ljudi, ali i napravio kontakte koji mi mogu pomoći u realizaciji ideje i nastavku karijere, tzv. mentore - dodaje mladi inovator iz BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.