NavMenu

Počinje izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.07.2010. 13:21
Komentari
Podeli

Polaganjem kamena temeljca večeras u 23 sata bit će ozvaničen početak izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u ulici Skenderija, pored Vinoteke.

Sarajevski studenti glume i režije godinama rade u neuslovnim i neadekvatnim prostorijama u zgradi na Obali, pa je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo odlučila da osigura novu lokaciju gdje će biti izgrađena potpuno nova i funkcionalna zgrada Akademije.

Pretpostavlja se da će izgradnja zgrade ASU koštati oko 10 miliona KM. Trideset posto od tog iznosa bit će utrošeno na tehnološko opremanje prostorija, a zgrada bi trebala biti gotova u naredne tri godine.

Za prvu fazu radova Vlada Kantona Sarajevo, kao glavni investitor projekta, osigurala je 2,2 miliona KM.

Zgrada će se raditi prema zamisli arhitekte Jonusa Ademovića, čiji je idejno rješenje odabrala Komisija na čijem čelu je bio proslavljeni bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović. Inače, na konkursu za izbor idejnog rješenja je stiglo više od 30 radova iz cijelog svijeta.

Jonus Ademović rođen je 1967. u Mostaru, gdje je završio Srednju građevinsku školu, dok je studij Arhitekture upisao u Sarajevu. U Sjedinjene Američke Države otišao je 1994. godine i tamo završio školu arhitekture na univerzitetu The Cooper Union u New Yorku. Od 2003. osniva vlastiti biro koji se bavi projektiranjem prestižnih rezidencijalnih i ugostiteljskih objekata. Najveći mu je projekt izgradnja luksuznog šesnaestospratnog rezidencijalnog nebodera na Manhattanu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja najveća nagrada u svijetu arhitekture Pritzker Award.

Njegova glavna ideja za izgradnju nove zgrade ASU bila je prožimanje javnog i edukativnog sadržaja na vrlo malom prostoru.

Zgrada Akademije imat će površinu od 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio te druge sadržaje.

Prema ocjeni žiri koji je jednoglasno odabrao Jonusov rad, zgrada prema njegovoj zamisli proizvodi energiju koja je vrlo važna za studenta kada ulazi u Akademiju. Scena ima sve elemente da otvori prema javnosti novo pozorište ili da posluži kao kino za promociju filmova.

Glavna scena i gornja scena na krovu mogu biti kina na ponoćnoj projekciji Sarajevo Film Festivala. Rad daje decentnu estetiku te se može biti uvršten u kategoriju "modernističkog neoklasicizma", oblikovno predstavlja simboličku vrijednost fasade u teatrima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.