Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 17.03.2009.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekonstrukcija Kliničkog centra Banja Luka: Obnova vrijedna 160 mil KM

Ukupna rekonstrukcija Kliničkog centra (KC) Banja Luka koštaće nešto više od 160 miliona maraka, a dosad je rezervisano 12 miliona, rekao je 16.03.2009. godine Mirko Stanetić, direktor Kliničkog centra Banja Luka.

Naime, Stanetić je pojasnio da je od 20 miliona maraka koje je prošle godine odobrila Vlada RS za rekonstrukciju KC Banja Luka dosad rezervisano 12 miliona, ali da taj novac još nije utrošen jer se radovi ne plaćaju unaprijed.

On je dodao da bi do kraja 2010. godine trebalo da bude završeno 90 % radova na rekonstrukciji banjalučkog KC-a kako bi se klinike s lokacije iz centra grada preselile na Paprikovac, te da bi se tim svi postojeći troškovi sveli na minimum.

"Dosad je urađena rekonstrukcija kanalizacione mreže u dužini od dva kilometra, sanacija krova na Infektivnoj klinici, potpisan ugovor o zamjena 22 lifta, koji će biti ugrađeni do kraja decembra", istakao je Stanetić.

Dodaje da je riješen problem stacionara, te da će sve sobe biti sanirane, krenuvši od fasade pa čak do cijevi i radijatora.

"Južni dio klinike će biti građen u dvije cjeline. Jedna cjelina biće rađena u okviru modela privatno-javnog partnerstva, gdje će firma `Euromedik` graditi Centar za radioterapiju", kazao je Stanetić.

Prema njegovim riječima, ovim nije riješen samo problem Centra za radioterapiju, nego i dva sprata iznad, jer je ugovorom definisano da dva sprata koja budu izgrađena prelaze u vlasništvo Kliničkog centra.

"U narednih mjesec dana trebalo bi da krene izgradnja Centra za radioterapiju, jer je dosta pacijenata koji boluju od karcinoma i čekaju na liječenje", istakao je Stanetić.

Dodaje da je projektom koji je rađen prije tridesetak godina planirano da KC ima osam operacionih sala, ali da se detaljnom analizom, koja je rađena sa stranim konsultantima, došlo do zaključka da je KC-u potrebno 12 savremeno opremljenih operacionih sala.

Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da će ove godine biti uloženo još 25 miliona za rekonstrukciju KC-a i još 30 miliona za izgradnju Centra za radiologiju, koji će biti građen ove godine po principu privatnog partnerstva.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da će u naredne dvije godine biti nastavljeno istim tempom radom na rekonstrukciji KC Banja Luka.

"U narednom periodu raspisaćemo međunarodni tender za idejno rješenje objekta Medicinskog fakulteta, a u aprilu će biti raspisan tender za stacionar i u avgustu za operacione sale", rekao je Škrbić.

On je istakao da sam čin projektovanja traje već nekoliko mjeseci i da će biti završen do polovine ove godine.

"Bolnicu je nemoguće iseliti s Paprikovca na drugu lokaciju dok je u toku rekonstrukcija, tako da ćemo paralelno organizovati posao i kako budu uslovi zahtijevali raditi rekonstrukciju", rekao je Škrbić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.