NavMenu

Dragica Mihajlović, dizajnerka čije kreacije nose kraljevi i holivudske zvijezde

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.03.2012. 11:38
Komentari
Podeli

Dragica Mihajlović jedna je od najpoznatijih modnih dizajnerki čije proizvode nose poznati svjetski naučnici, diplomate i holivudske zvijezde korijene vuče iz Srpca (BiH). Modnu karijeru je gradila širom Evrope i Afrike sarađujući sa najpoznatijim svjetskim modnim kućama.

Sve je počelo prije sedam godina, kada je Dragica osnovala studio "Demi Designe" u Zagrebu koji izrađuje modnu odjeću i suvenire sa tradicionalnim hrvatskim motivima. Tako je nastala robna marka "Cro etno demi designe" koja je brzo stekla veliku popularnost.

"Dobili smo pozive na brojne filmske, modne i turističke manifestacije gdje smo uspješno promovisali proizvode sa prepoznatljivim motivima hrvatskih gradova, glagoljice i pletera. Među njima se izdvajaju kravate, torbe, kišobrani i lampe. Naročito smo ponosni na poslovnu odjeću koja je moderna ali posjeduje sve elemente hrvatske baštine, čime smo ujedinili tradiciju i savremenost", kaže Dragica koja je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Svoju ljubav prema modi pokazala je i sa projektom "Tesla-genije za budućnost" sa kojim je stekla svjetsku slavu. Radi se o izradi odjevnih predmeta, poslovnih darova i suvenira sa žigom i logotipom Nikole Tesle. Kolekciju čine proizvodi visokog kvaliteta, i to marame, kravate, poslovne torbe, mape za dokumente, novčanici i šoljice. Uz svaki proizvod se nalazi prateća etiketa Tesla, koja priča priču o životu i djelu poznatog naučnika, od Smiljana do Njujorka, prevedena na nekoliko jezika.

(Dragica u društvu modela i glumaca u okviru proslave Teslinog rođendana)

"Dugogodišnje proučavanje lika i djela Nikole Tesle razvilo je strast i moje divljenje prema svjetski poznatom i priznatom geniju. Putujući po sajmovima inovacija i istražujući ime i djelo Nikole Tesle, shvatila sam koliko vodeće svjetske države i kompanije istražuju i prate njegove izume i djela. Zato smo odlučili da krenemo sa izradom proizvoda sa njegovim likom koji su napravljeni sa srcem i osjećajem poštovanja i divljenja prema čuvenom naučniku", priča Dragica.

Ona je zaštitila modni brend i dizajn Tesla u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu a ima namjeru da to učini i na svjetskom nivou. Njena želja je da ovaj brend postane protokolarni proizvod UN-a u Njujorku, zbog kojih je već imala razgovore sa savjetnicima američkog predsjednika Baracka Obame. Za cijeli projekat zainteresovali su se i arapski i ruski investitori.

"To dovoljno govori o značaju i kvalitetu ovog projekta. Ali potrebna su velika finansijska ulaganja kako bi proizvodi bili prilagođeni njihovom tržištu. Pregovori i dalje traju a u tom pogledu očekujem veću podršku", kaže Dragica.

Kako bi još više promovisala lik i djelo slavnog naučnika, osnovala je udruženje "Nikola Tesla – genije za budućnost" s ciljem razvoja i unapređenja inovativnosti i kreativnosti.

(Sajam inovacija u Kuvajtu: Dragica u društvu člana kraljevske porodice)

"Došli smo na ideju da se povežemo sa školama, fakultetima i institucijama koje prate Teslin lik i stvaralaštvo. Pokrenuli smo projekat `Kako postati genije` i izradili DVD koji govori o mudrostima kako razviti kreativnost i ostvariti svoje ciljeve. Tu je i edukativna slikovnica za mlade koja pokazuje kako prevladati psihološke prepreke i predrasude, razviti duh ljubavi i tolerancije i svijest djece da smo svi jedno, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost. Akteri slikovnice su djeca različitih rasa iz različitih zemalja. Želja nam je da se slikovnica prevede na nekoliko jezika i postane dar UNICEF-a", kaže Dragica.

Ovo udruženje je pokrenulo i godišnju nagradu koju dodjeljuje institucijama i pojedincima koji se pokažu najboljima u tri kategorije: Kviz znanja iz fizike i opšteg znanja o Nikoli Tesli, Kreativni i inovativni proizvod i Projekat iz područja Teslinog proširenog djelovanja. Dodjela nagrada će biti održana 10. jula u Zagrebu u sklopu obilježavanja rođendana Nikole Tesle na manifestaciji pod nazivom "Tesla & friends".

"Svake godine broj učesnika je sve veći. Do sada smo imali oko 150 kandidata iz kviza znanja i nekoliko projekata i inovacija velikih kompanija iz Hrvatske. Nagrade su značajne i vrijedne, a izdvojila bih besplatno školovanje koje pružaju specijalizovane škole i radionice i nastupi na međunarodnim sajmovima inovacija. Ne treba zanemariti i veliku medijsku promociju u zemlji i inostranstvu. To je dovoljna motivacija za učešće u našem projektu a što je najvažnije od svega, mogu se prijaviti pojedinci i ustanove iz drugih država", dodaje Dragica.

Iako je u trenutku nastanka projekta bilo određenih problema i osporavanja od nekih institucija koje su tvrdile da imaju pravo na korištenje Teslinog lika i djela, svi problemi su sada riješeni.

"Kada promovišem svoj dizajn onda ide i priča o Tesli, o njegovim korijenima i ko mu je otac, o putu u svijet i djelima koja je ostvario. Moja jedina želja je da Tesla i njegovi izumi budu dostojanstveno prikazani u svijetu, jer cijeniti njegova dostignuća je najviši nivo poštovanja Tesle. Zahvalna sam što su mudrost, iskrenost i upornost pobijedili. Jako je važno što imam dobru saradnju i sa beogradskim Muzejom `Nikola Tesla` koji je iznio pohvale za naš rad", kaže Dragica.

(Dubrovnik: Dragica u društvu Rogera Moora, Thomasa Mustera, Julian Rachlina...)

Na kraju dodaje da je prikazala svoj dizajn i na Sajmu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu i osvojila zlatnu medalju.

"U komisiji su bili srpski akademici, profesori i inženjeri koji su mi čestitali, a družila sam se i sa predstavnicima Zavoda za intelektualno vlasništvo iz Beograda. Od uprave Sajma i Televizije Novi Sad sam izabrana da baš zato što toliko volim i kvalitetno predstavljam Teslu ispred svih delegacija učesnica Sajma položim cvijeće na spomenik Tesli koji se nalazi u sklopu Televizije Novi Sad", tvrdi Dragica.

Za svoje brendove Dragica je dobila 21 zlatnu i srebrnu medalju širom svijeta. Među njima se posebno izdvajaju priznanja u Rusiji, Njemačkoj, Kini i Rumuniji, kao i grand pri za najbolji proizvod i suvenir 2009.godine na sajmu suvenira u Opatiji. Kvalitet njenih proizvoda prepoznao je i kuvajtski kralj koji ju je pozvao na svjetski sajam inovacija i platio joj sve troškove puta i smještaja.

Odjeću dizajniranu po Dragicinoj mjeri nosili su i predsjednik svjetske federacije inovatora IFIA Adreas Vedras, litvanski violinist Julian Rahlin, čuveni dizajner obuće Jimi Baldinini, Thomas Muster nekadašnji najbolji teniser svijeta, Oprah Winfrey popularna voditeljica, vrlo rado ih je koristio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ono što je jako važno, Dragica poštuje porodičnu tradiciju i običaje i raduje se dolasku ljeta kada posjećuje najbliže rođake u Srpcu.

"Obožavam bosansku kuhinju, a najviše mentalitet našeg naroda", kaže Dragica, naglašavajući kako joj teško pada razdvojenost od porodice, koja je jednim dijelom u Srpcu, a drugim u Beču.

(Opština Srbac)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.