NavMenu

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS - Povratak proizvodnje iz Azije u Evropu je prilika za RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 10.08.2020. 15:35
Komentari
Podeli
Vjekoslav Petričević (Foto: YouTube/Screenshot)Vjekoslav Petričević
Privreda RS može profitirati od vraćanja evropskih firmi u Evropu iz Azije, rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

- Ukoliko se na vrijeme pripremimo, možemo računati na nove investicije u bliskoj budućnosti - rekao je on.

Na koji način će se Vlada RS suočiti s problemima u privredi zbog kovida?

- U ovom trenutku je teško predvidjeti šta nam donosi jesen jer niko nema tačnu procjenu kada će se pandemija završiti. Privredni oporavak je globalno uslovljen raspletom zdravstvene situacije i tako će biti sve do okončanja krize. Vidljivo je da se tržišta otvaraju i privredni tokovi normalizuju, ali će za povratak na nekadašnje stanje biti potrebno još dosta vremena. Naročito treba imati u vidu da oporavak uslovljava potražnja za našim proizvodima na inostranim tržištima. Do tada će se mala i srednja preduzeća nalaziti pred izazovom, a to je da moraju osmisliti drugačiji poslovni model, preusmjeriti proizvodnju ili se preorijentisati na drugo tržište.

Kako ocjenjujete korake preduzete u prvom naletu krize?

- Vlada nastoji da održi balans između zdravstvenog i ekonomskog segmenta, kako nijedan ne bi bio iscrpljen do krajnjih mjera. Već sredinom marta su uvedene brojne mjere podrške poslodavcima i radnicima, kojima se nastojalo rasteretiti privredu, te smatram da je Vlada imala pravovremeni ekonomski odgovor na prvi udar krize. Uprkos tome što nemamo monetarnu i fiskalnu samostalnost, ulažu se značajna sredstva kako bi se ublažile posljedice pandemije. Projektovani pad BDP-a je manji u odnosu na zemlje regiona koje se već nalaze na pragu duboke recesije. Zahvaljujući mjerama Vlade i razumijevanju od strane poslodavaca održali smo nivo zaposlenosti. Vidljivo je da dolazi do blagog poboljšanja situacije, što potvrđuju povećanje prometa industrije u junu za 2,6% u odnosu na maj, s rastom od 4,9% na stranom tržištu.

Kakve efekte očekujete od kreditnih linija koje će dobiti privrednici i kada bi plasman mogao da počne?

- U četvrtak su potpisani ugovori s bankama koje učestvuju u programu podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, a krediti do 250.000 KM uz niže kamatne stope i grejs period do 12 mjeseci će biti dobar zamajac za nastavak poslovanja. Ovo su značajna sredstva jer će privrednici u Srpskoj za tekuću likvidnost imati na raspolaganju ukupno 238 mil KM, a Garantni fond će u ime Republike Srpske davati garancije za te kredite do 70% glavnice.

Šta se može očekivati od novog Zakona o podsticajima privredi?

- Vlada Srpske isplatila je ukupno 3,2 mil KM za 13.000 radnika na ime podsticaja za povećanje plate za prvi obračunski period u 2019. S obzirom na to da analiza efekata dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata ukazuje na pozitivna kretanja, smatram da su postignuti veoma dobri rezultati. Došlo je do povećanje plata za 20% u odnosu na iznos plate u martu 2019. kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i nešto veći prihodi od doprinosa, a tu je i rast broja zaposlenih.

Naši radnici odlaze u Njemačku i druge zemlje. Kako ih zadržati?

- Jedan od načina da zadržimo radnike je upravo primjena Zakona o podsticajima, zahvaljujući kom bilježimo rast prosječne neto plate u ovoj godini, koja trenutno iznosi 958 KM. Već u aprilu prosječna plata u Srpskoj je prvi put prestigla platu u Federaciji BiH i taj trend se nastavio u narednim mjesecima. Mi dugoročno možemo zadržati radnike samo poboljšanjem uslova rada i povećanjem plata, a naše ministarstvo priprema novi zakon o slobodnim zonama kojim ćemo nastojati da privučemo nove investicije. Kod poboljšanja uslova postoji još dosta prostora, od unapređenju sigurnosti na radu u određenim granama do boljeg tretmana i odnosa prema radnicima, jer je zadovoljan radnik znatno produktivniji. Ono što može biti dobra prilika u krizi i o čemu se uveliko priča je premještanje proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija iz Azije u evropske zemljama koje nisu članice EU. Ukoliko se na vrijeme pripremimo, možemo računati na nove investicije u bliskoj budućnosti.

Da li računate na sredstva EU zapadnom Balkanu kao pomoć na suzbijanju posljedica kovida?

- Za razliku od zemalja članica EU mi nemamo na raspolaganju milijarde evra pomoći od Evropske centralne banke, ali dobra vijest je što je najveći paket pomoći namijenjen državama s kojima imamo najveću razmjenu, pa će posljedično njihova ekonomska stabilizacija dovesti do normalizacije privrednih tokova kod nas. Što se tiče sredstava za zapadni Balkan, nastojaćemo da iskoristimo maksimum fondova i grantova koji budi na raspolaganju i usmjeriti ih u ključne privredne sektore.

Nedavno ste razgovarali i s predstavnicima Svjetske banke. Šta se tu može očekivati?

- U pregovorima smo sa Svjetskom bankom, a nakon usaglašavanja stavova s Ministarstvom finansija i IRB-om, koji ativno učestvuju u ovom aranžmanu, znaćemo da li možemo računati na sredstva za podršku privrednim subjekatima koji su pogođeni negativnim uticajima kovida-19. Program je usmjeren u saniranje posljedica epidemije u privredi kroz transformaciju poslovanja, unapređenje tehnologije, automatizaciju proizvodnje i digitalizaciju procesa, jer je upravo ova kriza ukazala na neophodnost ovih aktivnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.