Izvor: Dnevni avaz | Utorak, 20.03.2007.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska banka spremna je finansirati koridor 5C

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je dati finansijsku podršku u izgradnji koridora 5C, istaknuli su predstavnici EBRD-a tokom jučerašnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem u Londonu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji.

Intenzivnija saradnja

Alkalaj se, kako je rekao u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz", sastao sa predsjednikom EBRD-a Žanom Lemiereom (Jean Lemierre) te u razgovoru istaknuo potrebu povećanja stranih investicija u BiH, te neophodnost intenzivnije saradnje, pri čemu je potvrđena podrška izgradnji koridora.

Spremnost međunarodnih finansijskih institucija, koje su protekle sedmice na sastanku sa ministrima u Vijeću ministara BiH Božom Ljubićem i Draganom Vrankićem u Briselu pokazale za finansijsko ulaganje u koridor 5C, znači da se država može osloniti da će značajan dio sredstava za gradnju moći osigurati u saradnji sa međunarodnim finansijerima.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, time je utvrđeno da su Svjetska banka, EBRD i Evropska investicijska banka (EIB) spremne kreditirati izgradnju pojedinih dionica na trasi autoceste.

Određene dionice

- Ono što je najvažnije je da su u potpunosti podržali način finansiranja izgradnje autoputa koji je naveden u Studiji izvodljivosti, koji predviđa da jedna trećina trase bude izgrađena kreditnim sredstvima tih institucija - kazao je izvor u Ministarstvu.

Studija podrazumijeva da budući koncesionar ima mogućnost dio sredstava osigurati iz tih izvora, a u Briselu je potvrđeno da i za to postoji spremnost. Evropska investiciona banka i Evropska banka za razvoj već su kreditirale izgradnju Sarajevske zaobilaznice koja će biti dio buduće autoceste. Sličan model finansiranja, kako je potvrđeno, mogao bi se primijeniti i za neke dionice koridora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.