NavMenu

Evropska banka spremna je finansirati koridor 5C

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 20.03.2007. 15:31
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je dati finansijsku podršku u izgradnji koridora 5C, istaknuli su predstavnici EBRD-a tokom jučerašnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem u Londonu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji.

Intenzivnija saradnja

Alkalaj se, kako je rekao u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz", sastao sa predsjednikom EBRD-a Žanom Lemiereom (Jean Lemierre) te u razgovoru istaknuo potrebu povećanja stranih investicija u BiH, te neophodnost intenzivnije saradnje, pri čemu je potvrđena podrška izgradnji koridora.

Spremnost međunarodnih finansijskih institucija, koje su protekle sedmice na sastanku sa ministrima u Vijeću ministara BiH Božom Ljubićem i Draganom Vrankićem u Briselu pokazale za finansijsko ulaganje u koridor 5C, znači da se država može osloniti da će značajan dio sredstava za gradnju moći osigurati u saradnji sa međunarodnim finansijerima.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, time je utvrđeno da su Svjetska banka, EBRD i Evropska investicijska banka (EIB) spremne kreditirati izgradnju pojedinih dionica na trasi autoceste.

Određene dionice

- Ono što je najvažnije je da su u potpunosti podržali način finansiranja izgradnje autoputa koji je naveden u Studiji izvodljivosti, koji predviđa da jedna trećina trase bude izgrađena kreditnim sredstvima tih institucija - kazao je izvor u Ministarstvu.

Studija podrazumijeva da budući koncesionar ima mogućnost dio sredstava osigurati iz tih izvora, a u Briselu je potvrđeno da i za to postoji spremnost. Evropska investiciona banka i Evropska banka za razvoj već su kreditirale izgradnju Sarajevske zaobilaznice koja će biti dio buduće autoceste. Sličan model finansiranja, kako je potvrđeno, mogao bi se primijeniti i za neke dionice koridora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.