NavMenu

Klinički centar Banja Luka uveo savremene procedure u ginekološkim operacijama

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.07.2014. 09:53
Komentari
Podeli
Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banja Luka uvela je nekoliko novih i savremenih procedura i na taj način kontinuiranim radom unaprijedila liječenje pacijenata.

Iz banjolučkog Kliničkog centra pojašnjavaju da se radi o LAVH-laparaskopskoj asistiranoj vaginalnoj histerektomiji, prvoj i najznačajnijoj proceduri koja se kao rutinska metoda izvodi u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

- Riječ je o endoskopskoj metodi koja se radi samo u najsavremenijim centrima u svijetu. Ovakve visokosofisticirane operacije, osim u Sloveniji, vrlo rijetko se izvode u zdravstvenim ustanovama u okruženju - kazali su iz Kliničkog centra, dodajući da je u prošloj godini urađeno devet, a u ovoj 22 procedure.

Kako kažu, značaj ovakvih operacija je višestruk, jer je smanjen morbiditet i mortalitet, rjeđa je pojava postoperativnih komplikacija, značajno je kraći boravak pacijenta u bolnici, manja je potrošnja lijekova i sanitetskog materijala, kao i manja upotreba transfuzije.

Isto tako, posebna prednost primjene minimalno invazivnih zahvata je kod gojaznih pacijentkinja kod kojih se izbjegava hirurško otvaranje prednjeg trbušnog zida jer sa sobom nosi značajan morbiditet. Primjeri uspješnog izvođenja operacije kod izuzetno gojaznih pacijentkinja su brojni.

Doktori Mladen Popović, Rosanda Jevtović, C. Lazikić i Darko Golić uradili su jedan takav uspješan zahvat kod pacijentkinje sa dijagnozom raka tijela materice, a koja je teška 219 kilograma. Ona je ujedno i pacijent sa najviše kilograma koji je operisan u Kliničkom centru Banja Luka od osnivanja. Druga, veoma značajna i nova procedura je radikalna trahelektomija koja je uspješno urađena prvi put u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u aprilu ove godine kod pacijentkinja sa dijagnozom raka grlića materice. Ovaj složeni zahvat uradili su doktori M. Popović, A. Baničević, C. Lazikić i M. Hadžibegović. Treća, veoma značajna operacija je Fistulectomia sec. martzius. Iz Kliničkog centra pojašnjavaju da se radi o ginekološko-urološkoj operaciji kojom se zatvara šupljina između mokraćne bešike i rodnice koja je nastala kao posljedica zračenja radioterapijom.


Sve tri procedure su dio standardnih usluga koje se rade u Operativno-onkološkom odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banja Luka.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.