NavMenu

Donatorska konferencija za Srbiju i BiH 16. jula u Briselu

Izvor: eKapija Utorak, 15.07.2014. 16:06
Komentari
Podeli
Evropska komisija sutra (16. jula 2014. godine) će u Briselu biti domaćin donatorske konferencije pod motom "Obnavljamo zajedno" kako bi bila mobilizovana daljnja podrška Srbiji i BiH nakon nedavnih poplava. Cilj konferencije jeste dobiti obećanja donatora za oporavak te dvije zemlje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi sajt RTRS-a.

Saorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija. Konferencija će dati doprinos i unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje.

Tri kratka filma o dramatičnim poplavama u BiH i Srbiji, kao i o međunarodnom odgovoru, biće prikazani učesnicima prije pozdravnih govora komesara za proširenje EU Štefana Filea, premijera Slovenije Alenke Bratušek i ministra spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus.

Predviđeno je da glavni govornici budu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prije predstavljanja konkretnih potreba dvije zemlje i sesije na kojoj će donatori odrediti pomoć.
Iz Savjeta ministara BiH potvrđeno je da će i predsjedavajući Vjekoslav Bevanda učestvovati u radu donatorske konferencije u Briselu.

Planirano je da konferenciju zatvori evropski komesar za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva.

Na konferenciju su pozvane zemlje međunarodni donatori, međunarodne finansijske institucije i najrelevantnije organizacije civilnog društva.


Evropska komisija, Francuska i Slovenija prioritet daju ekonomskom oporavku obje zemlje, navodi se u saopštenju.

Procjene potreba za oporavak i sanaciju štete od poplava, koje su zahvatile velike dijelove BiH od 14. do 19. maja, pokazuje da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 mlrd KM.

Prema glavnim procjenama za Federaciju BiH, ukupne posljedice, odnosno šteta i gubici iznose 2,03 mlrd KM, za Republiku Srpsku 1,89 mlrd KM, a za Brčko distrikt 57,89 mil KM.

Direktna šteta nastala usljed katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 mil EUR, dok gubici iznose 661,9 mil EUR, navodi se u zvaničnom izvještaju o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj

RS kandidovala projekte vrijedne 161,6 mil KM za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda

Na 67. sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana i usvojena informacija o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i izvršen odabir 9 projekata ukupne vrijednosti 161,6 mil КM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu. Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje. Ministarstvo finansija je 16.02.2024. godine dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.