NavMenu

U tuzlanskoj "Diti" biće pokrenuta proizvodnja tečnih deterdženata - Najprije potrebno da Vlada TK kupi dionice

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.06.2014. 14:59
Komentari
Podeli

Radnici Fabrike deterdženata "Dita" iz Tuzle već godinama se nalaze u agoniji. Neisplaćene plate, neuvezan radni staž, zdravstveno nezbrinjavanje, samo su dio onoga što su proživjeli nakon što je fabrika privatizirana. Ipak, ako je suditi po planovima postojeće Vlade, proizvodnja u fabrici biće pokrenuta, javlja RTV "Slon".

Podsjećamo, Vlada TK usvojila je izvještaj Stručnog tima za pokretanje proizvodnog procesa u "Diti" i Plan revitalizacije po kojem za pokretanje proizvodnje u toj fabrici deterdženata treba između 400.000 i 500.000 KM. Tada je rečeno da će se "Lori" uputiti pismo namjere za kupovinu većeg paketa dionica po cijeni od 1 KM. Iako su novinari insistirali da se ministarstvo jasno očituje po pitanju sudbine "Dite" nakon što ona ponovo bude otkupljena, ministar Mulaga Fejzić je tada bio suzdržan u izjavama.

- Svi moramo uzeti ovdje jedno veliko breme odgovornosti i svi da urade ono za šta budu zaduženi.

Šta će se desiti sa "Ditom" konačno smo dobili odgovor od premijera TK Bahrije Umihanića, izvještava RTV "Slon".

- Trenutno je tim uputio dopis Registru vrijednosnih papira kako bi provjerio status tih dionica, nakon čega će se sa Federalnim ministarstvom finansija pristupiti kupivini tih dionica, ukoliko se to pokaže zakonski osnovanim.

Nakon toga očekuje se formiranje Skupštine Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla i Nadzornog odbora, što su preduslovi za započinjanje konsolidacije preduzeća. Premijer Umihanić kazao je u emisiji Sredinom sedmice da će se u "Diti", nakon što je Vlada otkupi, pokrenuti proizvodnja.

- Ono što mi namjeravamo jeste da odmah poslije uspostave organa upravljanja u preduzeću, pokrenemo pogon tečnih detzerdženata, a nakon toga započnemo sa rješavanjem radno-pravnog statusa zaposlenika.

Veliki dio radnog kadra spreman je za odlazak u penziju tako da bi veliki pomak bio kada bi se ukazala prilika novim mladim ljudima. Podsjećamo, prije ulaska "Lore", ova fabrika je imala 368 radnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.