NavMenu

Osposobljena pruga Sarajevo-Zenica-Maglaj

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.05.2014. 12:55
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Ulažući nadljudske napore željezničari FBiH uspjeli su osposobiti prugu na dionici Zenica – Maglaj i na taj način, u rekordnom roku, uspostavili teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica-Maglaj, a u saradnji sa ŽRS, Maglaj je povezan i sa Dobojem. Također, maksimalnim zalaganjem željezničara, uspostavljen je saobraćaj između Tuzle i Doboja, a nastavljaju se radovi na osposobljavanju pruge Tuzla - Brčko, javlja Klix.ba.

Na svim dionicama, zbog mjera opreza, uvedene su lagane vožnje, a zbog pokidane kontakne mreže uvedena je dizel vuča.

Probijanjem ovih trasa "Željeznice FBiH" (ŽFBiH) ostvarile su pretpostavke za rad privrednih subjekata naslonjenih na željeznički saobraćaj.

Za sada, nesmetana proizvodnja obezbijeđena je za rudnike "Đurđevik", "Banovići" i "Dubrave" u tuzlanskom bazenu, kao i za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, te doprema sirovina za "Arcelor Mittal" u Zenici.

Naredni primarni zadatak je sanacija kontaktne mreže, kako bi se uspostavio i putnički saobraćaj na dionici Sarajevo-Zenica-Maglaj i dalje prema Doboju.

Dosadašnji radovi na probijanju trasa iznose više od 10 mil KM, a procjena ukupne štete na sanaciji i revitalizaciji željezničke infrastrukture, iznosit će više desetina miliona KM. Zato su ŽFBiH uputile apel za međunarodnu pomoć svim željezničkim upravama u regionu i Evropi.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Zdravstvo

Da li ste znali da i krvna grupa može da vam odredi profesiju - Pročitajte čime bi trebalo da se bavite

Krvna grupa može biti vrijedan izvor informacija, ne samo u vezi sa ishranom, zdravljem i rizikom od određenih bolesti, već i kad je u pitanju psihološki profil osobe. Japancima krvna grupa predstavlja važan faktor pri odabiru partnera, zapošljavanja i životnog uspjeha. Iako ne postoje jasni naučni dokazi koji bi potvrdili te tvrdnje, evo nekih zanimljivosti o krvnoj grupi i karakterima ljudi. Krvna grupa 0 Smatra se da su osobe sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.