NavMenu

Preduzetnici na konjima promovišu svoje proizvode - Obnavlja se karavan od Valjeva do Dubrovnika

Izvor: Politika Utorak, 13.05.2014. 16:03
Komentari
Podeli

(Valjevo)

Posle 800 godina, Valjevci namjeravaju da ožive zanimljiv i koristan običaj: da osedlaju konje, natovare ih svojim najboljim proizvodima i krenu stazama drevnih trgovaca. Riječ je zapravo o organizovanju trgovačkog karavana Valjevo–Dubrovnik koji je u srednjem vijeku, pa i kasnije predstavljao neku vrstu balkanskog puta svile.

Po ideji Slavana Batočanina, osnivača gradskog "Festivala duvan čvaraka" u Valjevu, karavan bi mogao da krene u septembru ove godine iz grada na Kolubari prema južnoj kapiji Dubrovnika, gde je svojevremeno bilo njihovo zborno mjesto i polazište. Batočanin objašnjava da je karavan zamišljen kao regionalni projekat Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tj. da pored privrednog i turističkog karaktera ima i humanitarnu misiju, jer će skoro cjelokupna suma novca koja bude ostvarena biti usmjerena za liječenje najmlađih iz tri države.

– Dužina puta koji karavan treba da prođe je 370 kilometara, tokom kojeg će se zaustaviti u 10 mjesta, od Poćute, Rogačice, Bajine Bašte, preko Višegrada, Foče, Tjentišta, Autovca, Bileće do Trebinja i na kraju u Dubrovniku. U svim ovim mjestima uz doček karavana biće organizovane i promocije, odnosno berze robe i najkvalitetnijih proizvoda koji će se nuditi kupcima po dampinškim cijenama. U početku roba će, ipak, stizati kamionima i drugim prevoznim sredstvima, a ako se manifestacija ustali, planirane su i po tri vučne zaprege iz svake republike. Plan je da se konji natovare robom u Trebinju, koje se nalazi u blizni Dubrovnika, kako bi tu arhaičnu sliku vidio što veći broj građana i turista. Posebna atrakcija biće takozvana logistika karavana, ekipe veterinara, ljekara, novinara, potkivača i ekonoma, dok će na čelu biti kapetan, odnosno vođa. Karavan će u prosjeku dnevno prelaziti od 30 do 50 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova i terena, odnosno puteva kojim se bude kretao – kaže Batočanin.

Sagovornik dodaje da je izuzetno interesovanje za ovu ideju, o čemu najbolje svedoči podatak da je za kratko vrijeme čak deset konjičkih klubova iz Srbije ponudilo učešće u karavanu. Preduzetnik Aleksandar Vujić iz Valjeva stavio je na raspolaganje inicijativnom odboru kancelariju sa kompjuterima, afirmisani konjički sudija Ljubiša Aleksić takođe je ponudio pomoć, a podrška je dobijena i od nekoliko privatnih štamparija za izradu reklamnog materijala, kao i iz valjevskog Narodnog muzeja. Očekuje se i aktivno učešće Turističke organizacije, Gradske uprave i kulturnih institucija iz grada. Karavan je i prilika da Valjevci u Dubrovniku posjete grob Milovana Glišića, poznatog srpskog pripovedača i njihovog zemljaka.

– Očekujem da će krajem maja biti formiran organizacioni odbor u kom će biti predstavnici svih mjesta kroz koja prolazi karavan. Raspoloženje je takvo da od oglašavanja inicijative nisam naišao ni na jednog čovjeka koji je nije podržao i pohvalio. Posebno se cijeni njen humanitarni karakter, jer po procjenama ostvarena sredstva neće biti zanemarljiva i vrlo brzo će humanitarni fond "Karavan" biti značajan oslonac za pomoć oboljeloj djeci, posebno onim mališanima koji su primorani da na liječenje odlaze u najpoznatije svjetske klinike i institute – naglašava Batočanin, navodeći da će karavan u početku biti organizovan jedanput godišnje od Valjeva do Dubrovnika a potom i u suprotnom smjeru.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 13.05.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.