NavMenu

Šanse i izazovi privrede BiH - Nužno jačanje izvozno konkurentnih preduzeća i privlačenje stranih investicija

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 08.04.2014. 09:03
Komentari
Podeli
BiH mora ubrzati provođenje obaveza koje je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te podržati konkurentnost BiH jačanjem pozicije izvozno konkurentnih preduzeća, istaknuto je u strateškom dokumentu Spoljnotrgovinske komore BiH (STK), pod nazivom "BH privreda - šanse i izazovi".

U ovom dokumentu se navodi da je potrebno stvoriti uslove za privlačenje stranih investicija i na taj način olakšati transfer novih tehnologija, povećati ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj, ali i uraditi reformu javnog sektora, racionalizaciju javne uprave, reformu poreskog sistema, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja.

Zašto investitori "bježe"?

Predsjednik STK BiH Ahmet Egrlić rekao je da se ekonomija BiH nalazi u veoma teškom stanju, nelikvidnost privrede je ogromna, o čemu svjedoči i veliki broj blokiranih računa preduzeća, a neprihvatljiva je i činjenica da za registraciju firme treba 37 dana, te pribavljanje čak 180 raznih dozvola.

Na promociji ovog dokumenta Egrlić je istakao da sve ovo što je navedeno tjera strane investitore od BiH, koji su ekonomiji BiH prijeko potrebni.

- Privreda BiH opterećena je neefikasnim pravnim i pravosudnim sistemom, ograničenim pristupom finansijama i političkom nestabilnošću. Nedostatak novca i slaba konkurentnost domaće privrede, te složen sistem oporezivanja, dodatno guše kompanije - rekao je Egrlić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da ovaj dokument sadrži jasan pregled izazova s kojima se privreda u BiH susreće u svim ključnim sektorima, te preporuke za njihovo otklanjanje.

Egrlić kaže da će Komora insistirati da vlasti u BiH na svim nivoima provedu ove preporuke.

Direktor Instituta za edukaciju STK BiH, Duljko Hasić, rekao je da je prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (VEF) ili Svjetske banke (VB), ekonomska pozicija BiH je loša, odnosno ona se nalazi na začelju svih zemalja.

- Ovako loša pozicija rezultat je prvenstveno zbog zastoja u provođenju reformskih procesa i sporog ekonomskog prilagođavanja, političke nestabilnosti, loše poslovne klime, lošeg poslovnog ambijenta - rekao je Hasić i dodao da BiH nije privlačna destinacija, kako za strane, tako i za domaće investicije.

"BiH nazaduje na putu ka EU"

Prema njegovim riječima, tri ključna problema, pored ostalih, opterećuju privredu BiH i njenu slabu konkurentsku poziciju - ogroman broj nezaposlenih, ogroman trgovinski deficit koji u kontinuitetu u posljednjih nekoliko godina iznosi blizu 7 mlrd KM, te izrazito nizak nivo investicija, za razliku od zemalja u regionu.

- Napredak BiH u procesima integracija je izuzetno spor, a BiH je već prekršila niz obaveza koje je preuzela. Zvuči paradoksalno, ali je istinito, u ovoj ovlasti događaju se retrogradni procesi - umjesto da BiH napreduje, ona nazaduje na putu prema EU - smatra Hasić.


On je istakao da ključni problem za realni sektor predstavljaju ogromna fiskalna i parafiskalna opterećenja, koja, kako je rekao, u prosjeku iznose 76,4% na bruto platu - fiskalna opterećenje iznose 71%, a parafiskalna opterećenja iznose 5,4%.

Direktor Sektora makroekonomije STK BiH, Momir Tošić, rekao je da je u BiH neophodno i donošenje zakona o finansijskoj disciplini i rokovima plaćanja (do 30 dana za javna preduzeća i budžetske institucije, 60 dana za preduzeća iz privatnog sektora), zakonsko regulisanje multilateralne kompenzacije i donošenje izmjena Zakona o platnom prometu, uz uvođenje člana prema kojem preduzeća mogu imati jedan glavni račun za plaćanje i analitička konta.

Prema njegovim riječima, potrebno je donošenje zakona o predstečajnoj nagodbi kojima bi se pravno regulisao proces pregovora koji bi eventualno smanjio nastalu štetu, jer zakoni o stečajnom postupku doprinose rastu nelikvidnosti, ali i zakonski obezbijediti brži i efikasniji mehanizam naplate potraživanja od firme dužnika.

Tošić je istakao da je jedan od problema na koji ukazuju posebno izvoznici predstavlja i uplata i podnošenje PDV prijave do 10. u mjesecu, jer preduzeća nisu u stanju naplatiti fakture u tako kratkom roku.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 07.04.2014.)







Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.