NavMenu

Britanski "Hidro power energy" će graditi hidroeleketrane u Sokocu - Potpisan sporazum za izradu studije izvodljivosti

Izvor: eKapija Srijeda, 26.03.2014. 16:08
Komentari
Podeli
SokolacSokolac
Opština Sokolac potpisala je juče (25. mart 2014.) sa engleskom firmom "Hidro power energy" sporazum za izradu studije izvodljivosti u vezi sa energetskim potencijalima te opštine, prenosi portal "Pale live".

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je ustupljeno korito rijeke Bioštice i vodovod Sokolac kako bi se izvršilo istraživanje, te da je za ovu opštinu značajna izgradnja malih hidrocentrala do 250 kilovata, a studija izvodljivosti treba da pokaže da li se mogu graditi veće hidrocentrale.

Prema njegovim riječima, biće obaviještene nadležne institucije u Republici Srpskoj bez kojih ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan, a sporazumom je predviđeno da niko na ovim prostorima u narednih godinu dana ne može vršiti istraživanja.

Direktor "Hidro power energy" u Republici Srpskoj, Branislav Santrač, rekao je novinarima da bi istraživanja trebala početi uskoro, te da će, ako istraživanja pokažu hidropotencijal na ovome području, biti izgrađene hidroelektrane.


On je napomenuo da će to značiti nova radna mjesta za lokalnu zajednicu, a i prihodi hidrocentrala slivaće se u opštinsku kasu.

Santrač je naveo da na području Sokoca ima 70 kilometara vodenih tokova, što je pretpostavka za izgradnju više hidroelektrana.

On je rekao da bi snaga nove hidroelektrane bila 250 kilovata, te dodao da je standard u svijetu da za izgradnju jednog kilovata treba izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.